Pozsonyi mesék a Bibliotékán

Obal bartok skA Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját
Bolemant Éva: Kempelen
és Garajszki Margit: Bartók című szlovák nyelvű mesekönyveinek bemutatójára.
A beszélgetést Martin Vanek vezeti, a könyveket Petra Nagyová-Džerengová írónő „kereszteli meg”.

Időpont és helyszín és: 2013. november 14., 12.00 – 13.00

Bibliotéka, Pozsony, Incheba, P1 Pódium

Pozsonyi mesék

Garajszki Margit: Bartók és Bolemant Éva: Kempelen című gyerekkönyveinek bemutatója november 14-én csütörtökön lesz 12.00-kor a pozsonyi könyvvásáron, a Bibliotékán.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tavaly indította el Pozsonyi Mesék című sorozatát, amelynek célja a Pozsonyhoz valamilyen módon kötődő híres személyiségek bemutatása. A sorozat első részeként jelent meg a Kempelen Farkas életét bemutató ismeretterjesztő gyerekkönyv. Bolemant Éva Kempelen c. könyvében a címszereplő teljes élettörténetét felvázolja, különös hangsúlyt fektetve a pozsonyi vonatkozásokra. A Ventur utcában született Kempelen Farkast elsősorban találmányai kapcsán ismerjük, ám a gyerekek igényeihez igazított, élvezetes stílusban megírt mű ismerteti Kempelen kalandos életének fontosabb mozzanatait, valamint közismert kortársaihoz való viszonyát.

Az idei évben a sorozat folytatásaként Garajszki Margit írta meg Bartók Béla világhírű zeneszerző és zongoraművész gyerek- és ifjúkorának történetét, amely Bartók címmel jelent meg. Bartók Béla egyik mesejátékának, A fából faragott királyfi címszereplőjének szemszögéből ismerkedhetünk meg a zeneszerző gyerekkorával és pozsonyi gimnáziumi éveivel. A fából faragott királyfi egyéni látásmódja a valóság és a fikció sajátos elegyét eredményezi, így az olvasó egy meseszerű történet keretei között, szinte észrevétlenül jut rengeteg információhoz Bartókról.

A Pozsonyi Mesék sorozat első két része szlovák és magyar nyelven is megjelent. Az illusztrációkat Matrka Simon készítette.