Szombaton tartja éves konferenciáját a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala november 16-án, szombaton tartja éves konferenciáját a Dunaszerdahelyi járásban található, idén az Év szlovákiai faluja címet elnyerő Kisudvarnokon. A konferencián a Kerekasztal éves tevékenységének összegzése mellett több szakértői előadásra is sor kerül közérdekű, a civil szervezeteket és a közösséget érintő témákban.

A reggel kilenc órakor kezdődő konferencián Bolemant Lilla, az esélyegyenlőségi bizottság vezetője a női esélyegyenlőségről, Hodossy Katalin jogász pedig a gyermekek jogairól tart beszámolót. Rajkovics Péter, a gazdasági bizottság koordinátora korábbi írásaira és munkáira alapozva a gazdasági lehetőségek és kitörési pontok boncolgatja, Horváth Csaba (Kárpát Régió Üzleti Hálózat) a helyi üzleti kapcsolatok erősítéséről, Bindics Gábor civil aktivista pedig az őstermelői piacok létesítéséről beszél.

Ebéd után kerül sor a Civil Díj átadására, melyet ebben az évben a vágsellyei alapiskola ügyében tanúsított példás kiállásért az intézmény vezetése és tanári kara, az iskolatanács, valamint a szülői szövetség kapnak, érdemeiket Száz Ildikó újságíró méltatja. Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke Oktatásügyi problémák és a kisiskolák nehézségei címmel a magyar oktatásügy aktuális helyzetéről és megoldandó kérdéseiről tart előadást Öllös László a Kerekasztal kisebbségi bizottságban való ténykedéséről beszél, míg Szekeres Klaudia (Jogsegélyszolgálat) a kisebbségi támogatások helyzetét és a támogatási rendszerben való változásokat elemzi. A konferencia a tervek szerint fél ötkor zárul.

A rendezvényre a Kerekasztal weboldalán (http://www.kerekasztal.org/jelentkezesi-lap/) lehet jelentkezni, egyben a konferencián részt venni nem tudó, de a kerekasztalos tevékenységekben részt vállalni akaró civil szervezetek egy évre szóló jelentkezését is szeretettel várjuk.

PROGRAM:

8:30-9:00 Regisztráció

9:00 – 9:05 Marczell Zoltán polgármester köszöntője

9:05-9:45 Beszámoló a Kerekasztal éves tevékenységéről

Tokár Géza: a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának egy éve

9:45 – 10:15 Kisebbségek a kisebbségben

Bolemant Lilla: A női esélyegyenlőség esélye: mit tehetnek a kisebbségben élő nők?

Hodossy Katalin: A gyermekek jogainak ismerete és érvényesítése

10:15-10:30 Kávészünet

10:30–12:30 Hogyan tehetjük erősebbé Dél-Szlovákiát?

Rajkovics Péter: Ahol hiányzik az aszfalt – lehetőségek és kitörési pontok a gazdaságban

Horváth Csaba: Erősítsük a  helyi üzleti kapcsolatokat!

Bindics Gábor: Hogyan létesítsünk őstermelői piacot?

12:30-13:30 Ebéd

13:30–14:00 A Civil Díj átadása – kapja a vágsellyei alapiskola ügyében tanúsított példás kiállásért az intézmény vezetése és tanári kara, az iskolatanács, valamint a szülői szövetség.

14:00-15:00 Pék László: Oktatásügyi problémák és a kisiskolák nehézségei

vita

15:00-16:30 Öllös László: Beszámoló a Kerekasztal kisebbségi bizottsági ténykedéséről

Szekeres Klaudia: A kisebbségi támogatások helyzete Szlovákiában

16:30 Zárszó

A korai kezdésre való tekintettel a távolról érkezőknek a helyszínen ingyenes szállást és étkezést biztosítanak.