Karika Lívia

Karika Lívia és Farkas Veronika
Karika Lívia és Farkas Veronika

Karika Lívia

  • Csenkén született (Čenkovce),
  • magyar tannyelvű ált. iskola és gimnázium, majd a Nyitrai Pedagógiai Kar,
  • Dunaszerdahelyen (Dunajská Streda) él, képzőművészeti nevelést tanít,
  • kézműves foglalkozásokat tart a gyerekeknek, és meditációs ezoterikus festészetet tanít felnőtteknek
  • Festészettel 1996 óta foglalkozik, 
  • addig, szabadidejében a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes tagja volt

Eddigi kiállításainak helyszínei a teljesség igénye nélkül; Dunaszerdahely – Somorja – a Csallóközi Múzeum – a Csemadok Galéria Komáromban, a Csallóközi Ezoterikus Fesztivál, Budapest, Prága a Magyar Kultúra Háza, Pozsony, Győr és ismét Budapest

1996-ban ezüst fokozatot, majd 1998-ban arany fokozatot nyert néhány alkotásával Breznóbányán (Brezno) az ún. „Chalupkovo Brezno” országos alkotóversenyen. 1997-től 2002-ig minden évben részt vett, és ez alkalmakból különböző díjakat kapott alkotásaiért, az ún. „Výtvarné spektrum” (Képzőművészeti spektrum) szlovákiai vándorkiállításain.

Így vall művészetéről:

– elsősorban a fény megfestése érdekel. Nemcsak a külső, látható fényé, hanem a belső, a minden élő és élettelen dologban létező energiáé is. Egy-egy fában, virágban nemcsak magát a látványt, hanem a számomra kisugárzó szépséget, a hangulatot, a belső energiákat is igyekszem ábrázolni,
– keresem a kapcsolatot a látható és láthatatlan világ, a fent és lent, a mikrokozmosz és a makrokozmosz között, vizsgálva a mindent átható éltető energiát, a fényt.

– a színek számomra a fény kifejező eszközei, élő energiák.
– képeimen sok a szimbolikus értelmű elem, és a leegyszerűsített forma.

– az utóbbi időben alkotás előtt gyakran meditálok, igyekszem harmóniába kerülni önmagammal és a világgal, összekapcsolódni az univerzum pozitív energiáival.

– a festés során törekszem a bennem rejlő szépet és jót kifejezni, illetve a negatívumokat feloldani, átalakítani. Fontos számomra az elkészült kép kisugárzó ereje. Szeretnék olyan képeket festeni, amelyek szebbé és jobbá teszik a világot.

– igyekszem szem előtt tartani Margit Neumann Thomsen (dán ezoterikus festő, sz: 1948) tanítását, aki a képekről ezt mondja: „Ha valaki olyan képet néz, amelyet egy krízisben levő ember festett, akkor ezzel a krízissel azonosul. Ha azonban azzal a szándékkal festette, hogy ezt megoldja, akkor ez pozitív, mert segít a megoldást átélni. Az az ember, aki megnéz egy képet, amely a szépség frekvenciájával született, segít neki az életben. Ez a jövő egyik gyógyítási formája. Legbelső lényegében a művészet nem más, mint a szépség isteni megnyilvánulása, amelyet úgy is hívnak, hogy szeretet.”

Ez az idézet adta a mostani kiállítás címét is; „Szépség és szeretet”

Mit lehet ehhez még hozzátenni?
Amikor először néztem meg a képeket a következő szavak – fogalmak íródtak bennem, sorrendben, az un. első benyomás;
– repülés – elvágyódás – gyönyörű színek – intenzív kisugárzó energiák – lágy és mégis karakteres tartalmak – nyugalom – lebegés – “nőies” festmények, a szó legpozitívabb értelmében.

Amikor meg a képek címeit olvastam, a címek egy rövid verssé álltak össze;

Karika Lívia: Mandala
Karika Lívia: Mandala

Karika Lívia – festmény cím vers:

Mandala,
Lótusz – Virág – Aura,
Csepp Halak és Láng,
Fényörvény,
Madarak mennek – Elrepülünk – Égi ösvényen – Angyalok visznek,
Angyalkák.

Dr. Csiszár Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .