ROPOG JÓZSEF 80

80 esztendős lett Ropog József színész. Erőt, egészséget kívánunk!

Szádalmáson született. Szepsiben, a Mezőgazdasági Középiskolában érettségizett 1962-ben. Ezt követően a Magyar Területi Színház, illetve jogutódja, a Komáromi Jókai Színház színésze nyugdíjazásáig, 2007-ig. 1981-ben a szlovákiai színházak nyitrai versenyén elnyerte a legjobb színészi alakítás díját.

Többször vendégszerepelt magyarországi színházaknál. Több mint 65 filmben játzsott, szlovák filmek főszereplője, néhány magyar filmben is szerepelt. Állandó szereplője volt a Szlovák Rádió magyar adása hangjátékainak, s irodalmi és kabaréműsorokban is rendszeresen fellépett. Úgy jellemzik: „Ösztönös kifejezőeszközökre épülő színészete fokozatosan érlelődött az igényes és differenciált figurák alakításáig.”

Szuggesztivitás és emocionális robbanékonyság jellemzi. 1981-ben elnyerte a Divadelná Nitra „A legjobb színészi alakítás” díját.

Megkapta Komárom város díszpolgára címét, Kisvárdáról is díjjal tért haza 2004-ben.

Főbb szerepei: Tybalt (Sh.: Rómeó és Júlia); Ádám (Madách I.: Az ember tragédiája); Fatia Negria (Jókai M.: Szegény gazdagok); Bánk bán (Katona J.); Vronszkij (Tolsztoj: Anna Karenina); Tomori Pál (Háy Gy.: Mohács).

Németh István és Ropog József az Egy hölgy a Maximból előadásban a Komáromi Jókai Színház felvételén.

Kapcsolódó:

Áradt a jókedv a 80 éves Ropog József köszöntésén