Écsi Gyöngyi

Énekelt imádság
Harangzúgással és A zsoltárok könyve 90. részének 1. és 12. versével kezdődik Écsi Gyöngyi huszonnégy népéneket tartalmazó, Énekelt imádság című lemeze. Megrendítően szólnak Mózes imádságának sorai, melyeket a reformátusok szinte himnuszukká fogadtak: „Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó Isten… Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.”Majd a bevezető sorok után felcsendül az Én úgy kívánkozom kezdetű népének, melyet Ág Tibor a Zobor-vidéken, Babindálon gyűjtött – a 42. zsoltár népi változataként. A sor folytatódik a szintén Zobor-vidéki, de a mai református Énekeskönyvben is fellelhető Ne szállj perbe énvelem című magyar népi dallamú énekkel.
Écsi Gyöngyi legújabb lemezén a reformátusokhoz közel álló Mely igen jó, Adjunk hálát az Úrnak, Dicsérd Istent kezdetű énekek is felcsendülnek, melyek szintén megtalálhatóak a református Énekeskönyvben. A szövegük ugyan egy-két helyen kissé eltér az énekeskönyvi változattól, de ettől semmit sem veszítenek szépségükből és mondanivalójukból.Az énekes elmondása szerint erre a lemezre kifejezetten magyar vonatkozású énekeket választott ki, melyek egyaránt közel állnak a református, a katolikus és az evangélikus hívekhez is. Az énekek közt több énekelt bibliai töredék is elhangzik (Magasztallak, Három atyafiak), prózai formában pedig A jelenések könyve hetedik részének sorai.Écsi Gyöngyi jó húsz évvel ezelőtt, még gimnazista korában Szanyi Mária néprajzos segítségével és támogatásával kezdett gyűjteni. Akkor még nem sejtette, hogy a hitvalló hagyomány milyen meghatározó lesz majd az életében. A lemez gondolata akkor született meg, amikor már úgy érezte, lelke tele van magyar vonatkozású hitvalló népénekkel. És jó az is, hogy nemcsak saját döntéséből született meg a lemez, hanem igény mutatkozott iránta azok részéről is, akik már hallották ezeket a gyönyörű énekeket.A lemez elkészítésében közreműködtek: Hodorog András (Klézse), aki furulyát, kavalt és tilinkót szólaltatott meg; Kováts Marcell (Kassa), aki tekerőlantozott; Farnbauer Péter (Révkomárom) pedig zongorajátékával tette zeneileg még kompaktabbá a hitvalló énekeket. Écsi Gyöngyi számára saját „felfedezésein” kívül nagy segítséget jelentettek Ág Tibor és Erdélyi Zsuzsanna gyűjtései, valamint a Dobszay László és Németh István által összeállított, A magyar népének népzenei felvételeken című zenei kiadvány, amelyből csak ki kellett válogat ni a tartalomhoz kapcsolódó népénekeket. A lelkész-előadóművész a lemez üzenetét így foglalta össze: „Rá kell döbbenni arra, hogy a mai korban sem lehet Krisztus nélkülélni.”  (Árgyélus Polgári Társulás, Hetény 2009)

Reformata, Kálvinista Szemle 3/2010

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .