Matrka Simon

Matrka Simon évekkel ezelőtt készítette el bakalaureátusi vizsga-rajzfilmjtét „Osud prasiatka” (Egy kismalac sorsa) címmel. A mindössze ötperces animációs film zenéjét Dusík Gábor szerezte, az állatkákat is neves emberek segítettek megszemélyesíteni – hangeffektusokkal, mert érthető szó nem hangzik el benne. Ezáltal senyelvű és nemzetközi, azaz általános – és talán mindenhol érthető és igaz.

A technika egyszerű: fekete-fehér vonalakból áll össze a történet. Ami sajátossá teszi: humora. És továbbgondolhatósága.

Matrka Simon nemrég szerezte meg a Mgr. Art. titulust a Filmművészeti Főiskola filmanimáció szakán, de időközben a budapesti Moholy Nagy Egyetemen is töltött egy szemesztert. Látásmódja sajátságos: fanyar irónia, játékosság egyaránt jellemzi mondandóját. Nemcsak ebben, hanem készülőben lévő, komolyan abszurd, Ionesco Kopasz énekesnője által inspirált, angol nyelvűre tervezett kisfilmjében is.

A kismalac-történet gyerekeknek és felnőtteknek történő vetítéseinek során érdekes volt megfigyelni a spontán reakciókat: míg a felnőttek inkább csak tudomásul vették a tényt, hogy főhősünk, egy névtelen kismalac, egy bárhol lehetséges falusi disznóól malacai közül tehetségének köszönhetően „kiemeltetik”, s olyan nagy sikerrel fejezi be az iskolát, hogy egyenesen a Harvardra repülhet ösztöndíjasként, s végül az év fizikusa lesz — még szobrot is állítanak neki –, hazatérvén tulajdonképpen tudásának áldozatává válik: a hentes bárdja lecsap rá, és egy felvillanó képkocka — véres húsok megvillanó képe a fekete-fehér tollrajzok sorában — után hentesünk a számára semmitmondó oklevelén fogyasztja el jóízűen a friss hurkát…

A történetet a kisgyerekek spontán reakciókkal kísérték a vetítések során, sokszor kommentálva azt, szánakozó megjegyzésekkel kísérve a végkifejletet.

A történet persze nem azt figurázza ki elsősorban, hogy tanulni tájainkon kész időpocsékolás, mert sorsát senki el ne kerülheti, hanem a véletlenek furcsa összjátékára, iróniájára épít: véletlenül kerekezik rá a lapkihordó postás egy kőre, aminek következtében az egyik újság véletlenül rossz helyen landol, onnan a véletlen (szél) a malacólba sodorja, s a kismalac véletlenül beleolvas. Amikor véletlenül arra jár a gazdasszony, és észreveszi, hogy malackája a  vályúba öntött moslék helyett inkább szellemi táplálékot (szerencséjére talán nem moslékot?) „fogyaszt”, jólelkűen iskolába íratja, ahonnan aztán töretlenül felfelé ível a kis tudós karrierje, egészen szoborba öntéséig. A névtelen kis hazai falucska „szülötte” nemzetközileg elismert tudóssá válik, és malacszívében dagadó büszkeséggel indul „haza”. Ám véletlenül megint a postásba botlik, és mivel igencsak fennhordja az orrát – és nem a lába elé néz –, orra is bukik rendesen, mancsából kirepül a diploma, fejéről leesik az egyetemi fejfedő, s bár a gazdasszonya, aki véletlenül arrafelé jár, megmenthetné, ha felismerné, hiába minden: a hentes gyors és ügyes. Így lesz dagadó keblű atyánk-malacából dagadó dagadó…

Mindezt játékossággal, a vonalak egyszerűségének és dinamikájának felhasználásával éri el Matrka Simon. Nagyon remélem, hogy kisfilmjét (amelyet eddig csak egy televízió vetített) sokan látják még, és nagyon várom a két Smith családról szóló abszurd kisfilmet, amelynek már az előzetes tervei is ígéretesek. (Haraszti Mária)

Šimon Matrka (*1982 v Bratislave)

Vzdelanie:
– 2002-2008 VŠMU, Svoradova 2, Bratislava, ukončené vysokoškolské štúdium, priznaný titul Mgr. Art.
– 1996-2000 Gymnázium na Dunajskej ulici 13, Bratislava.
– 1988-1996 Základná škola na Dunajskej ulici 13 v Bratislave.
Odborná prax počas štúdia:
– 2005 Kreslenie komiksov, tvorba scenárov k poviedkam, D. EXPRES, a.s., Lamačská cesta 3.
– 2006 Kreslenie komiksov pre Petit Press, a. s.,
Úspechy na domácich a medzinárodných súťažiach, festivaloch:
strieborná medaila UNICA – 2008 – v súťaži filmových škôl za krátky animovaný film OSUD PRASIATKA
Igric 2005 – Prémia za animovanú tvorbu za – krátky animovaný film OSUD PRASIATKA
CINEAMA – 2004- celoštátna súťaž amatérskej tvorby, THE LIVE OF THE FLY – ŽIVOT MUCHY, kategória experiment – 1. miesto.
Krajská súťaž Bratislava, V-KLUB NOC-2004, THE LIVE OF THE FLY – ŽIVOT MUCHY, kategória experiment – 1.miesto.
ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 2004 –  THE LIVE OF THE FLY – ŽIVOT MUCHY, súčasť najlepšej kolekcie.Ocenenie UNICA 2004, THE LIVE OF THE FLY – ŽIVOT MUCHYIAC-THE FILM AND VIDEO INSTITUT – 2003, THE LIVE OF THE-ŽIVOT MUCHY, strieborné ocenenie.
FILM FESTIVAL Kromněříž – 2003, THE LIVE OF THE-ŽIVOT MUCHY – 3. cena.
NOC – ÚSTAV AMATÉRSKEJ UMELECKÉJ TVORBY, THE LIVE OF THE FLY – ŽIVOT MUCHY, kategória experiment – 1. cena.
EURÓPA V ŠKOLE 2000-2001 – „KÚPEL“ – animovaný film, 1. cena.
KINO EBENSEE, FESTIVAL DER NATIONEN, „KÚPEL“ – animovaný film, Zaradenie do filmového bloku.

Iné aktivity:
2006-2010 – Člen hudobnej skupiny Moustache. http://www.myspace.com/moustachetheband
2008 – Ilustrácia poviedkovej knihy Tibora Pálszegiho „Tyborg“ s názvom Halálkomolytalan történetek – Smrteľne /ne/vážne príbehy. Vydavateľstvo MEDIAN, Bratislava.
2004 – “Leto na Slovensku” Výstava inštalácie so skupinou Cent lieux d art v AT HOME GALLERY Šamorín.
2003 – Ilustrácia výberu básní pre deti Györgya Dénesa s názvom Vaskabóca – Železný lúčny koník (voľný preklad). Vydavateľstvo Lilium Aurum, Dunajská Streda.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .