MEDUSA Filmnapok 2011

Vajdasági medusa

Magyarországi és délszláv filmekkel szélesíti ki a vajdasági filmről kialakított perspektívát idén a MEDUSA Filmnapok rendezvénysorozat – tudtuk meg Sirbik Attilától, a VMMI Filmarchívumának vezetőjétől, a filmnapok főszervezőjétől a mai sajtótájékoztatón.
Az idén november 3-a és 16-a között másodízben megrendezésre kerülő Medusa Filmnapok középpontjában továbbra is a vajdasági film marad, ez alkalommal azonban a filmgyártás összefüggéseibe és a térségek közötti kapcsolatrendszerbe is betekintést nyerhetünk. A magyarországi filmválogatás és a délszláv filmek egyaránt kötődnek a vajdasági filmezéshez egy-egy koprodukció vagy a témaválasztás tekintetében – többek között ezek a kapcsolatok kerülnek boncasztalra a bennfentesek megszólaltatásával.

A rendezvénysorozat megnyitója november 3-án este hét órakor a Birdland Project trió koncertjével kezdődik, majd a Magyar Független Film és Video Szövetség filmválogatásával folytatódik. A fesztivál második napján Vicsek Károly lesz a vendég. Az újvidéki rendező három kisfilmjét mutatják be, ami azért is érdekes, mert elkészítésüknek idején az akkori jugoszláv cenzúra betiltotta őket. A rendezővel és Sarita Matijevićtyel a Fajkutyák ideje című kötet szerzőjével Antal Attila beszélget.

A budapesti Prizma filmművészeti folyóirat szerkesztőgárdáját november 6-án látják vendégül Szabadkán. Az ő válogatásukban egy egészen újszerű filmes irányzat, az animációs dokumentumfilmek világába nyerhetünk betekintést, és a folyóirat szerkesztőivel is megismerkedhetünk. Vajdasági filmválogatásra válthat jegyet a néző november 8-án, amikor Antal Szilárd, Antal Attila, Kiss Aurél, Siflis Zoltán, Lea Vidaković, Slavko Matković, Góbi Rita és Tolnai Szabolcs kisfilmjeit is levetítik.

A Kosztolányi Dezső Színház 9-i premierjére való tekintettel az este 7 órakor kezdődő vetítést, melyen két zenés tematikájú filmet, Király Ernő portréfilmjét és a Tudósok zenekarról készült dokumentumfilmet délután fél 6-kor is levetítik azok számára, akiknek aznap esétre színházi foglalásuk van, a többi nézőt pedig az eredeti időpontban, 7 órától várják a szervezők.
A rendezvény kísérőprogramja a november 11-én délután 6 órától a Városi Múzeumban sorra kerülő Aaron Blumm Biciklizéseink Török Zolival című kötetének bemutatója, ahol a szerzővel Bencsik Orsolya és Gaborják Ádám beszélget. A szegedi Super 8-as csoport performance-a, mely eredetileg szintén ezen a napon, a Kosztolányi Dezső Színházban került volna megrendezésre, elmarad, viszont a Super 8-as Party változatlanul, 23 órától várja vendégeit a Bash-házban.

A fent felsorolt programok csupán szemelvények a második Medusa Filmnapok gazdag programjából. A részletes műsorról, valamint a bemutatásra kerülő filmekről, többek között a Domonkos István világeposza alapján készült Kormányeltörésben című filmről és Tolnai Szabolcs Fövenyóra című nagyjátékfilmjéről bővebben a Medusa Filmnapok nemrég elkészült weboldalán, a www.medusa.vmmi.org címen olvashatnak az érdeklődők.

A filmvetítések helyszíne a Lifka Sándor Art Mozi, a jegyek 100 dináros egységáron vásárolhatók meg. A vetítések alkalmával a szervezők szerb vagy angol feliratot is biztosítanak. A Medusa Filmnapok 2010/2011-es éveiből készült válogatást 14-én és 15-én Zentán, illetve Kanizsán mutatják be. A Medusa Filmnapok szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézeten belül működő Filmarchívum, társzervezője pedig a Symposion Egyesület. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. (Forrás: kitekinto.hu)