Egymilliárd forinttal indul januárban a Márai-program

Évi egymilliárd forintos kerettel indul 2011 januárjában az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai-program – jelentette be a program csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Szőcs Géza felidézte: a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2006-ban kezdeményezte, hogy skandináv minta alapján az állam Magyarországon is támogassa a nemzeti kultúra körébe tartozó könyvek könyvtárakon keresztül való eljuttatását az olvasókhoz.
A kérdés április óta “neuralgikusnak” számít, mert akkorra sikerült egy kész modellt kidolgozni – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: azt a tervezetet az új kormány problematikusnak és sérülékenynek ítélte, mivel úgy tűnt, konfliktusokat gerjeszt.

Az új koncepció hosszú szakmai egyeztetések után született meg, és úgy tűnik, ezzel hosszú időre sikerül biztosítani a békét a könyves szakmán belül, egyben ugyanazzal a forrásmennyiséggel egyszerre támogatni a szerzőket, a kiadókat, a könyvtárakat és az olvasókat – hangsúlyozta Szőcs Géza. Mint megjegyezte, az új program transzparensebb és egyértelműen “műközpontú” lett; fő célpontját az olvasók jelentik, de nem csupán arra fordít figyelmet, hogy a könyvtárakba minél több kötet jusson el, hanem az alkotókat is támogatja.

A program eredeti tervezete szerint a könyvtárak évente egy 1000 címből álló könyvlistából választhattak volna, az új koncepció azonban igyekszik “támpontot nyújtani” – árulta el az államtitkár: ezért az ezres lista 30 százalékát a szakmai szervezetek által a “nemzeti kultúra minimumából” összeállított egységcsomagok képezik, melyeket a programban részt vevő minden bibliotékába eljuttatnak majd. Szőcs Géza beszámolója szerint a Márai-program lebonyolítására a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) belül két ideiglenes szakmai kollégium jön létre.

Jankovics Marcell, az NKA Bizottságának elnöke elmondta, az évi egymilliárd forintos keretösszegű projekt négy alprogramból áll össze. 800 millió forint jut 592 magyarországi és 48 határon túli magyar könyvtár állományának gyarapítására, 40 milliót fordítanak a magyar nyelvű alkotók számára kiírt Márai alkotói támogatásokra, míg a kommunikációs részprogram keretein belül 95 millió forintot szánnak a kezdeményezés népszerűsítésére, honlapjának létrehozására, író-olvasó találkozók szervezésére. Új részprogram lesz a Publishing Hungary, amelyből magyar műveket megjelentető külföldi kiadókat támogat, fordítói ösztöndíjakat ír majd ki az NKA – fűzte hozzá a kulturális alap elnöke.

Az NKA 10 fős Márai Szépirodalmi Ideiglenes Kollégiuma és 8 fős Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégiuma évente kétszer tesz közzé egy-egy 500-as listát, melyre a két testület egyenlő arányban válogathat köteteket a kiadók által felajánlott címekből. A Márai-program pályázataira 2011-ben a kiadók nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel pályázhatnak, melyek között nem szerepelhet például tankönyv vagy szórakoztató irodalom. A pályázóknak a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25 százalékos engedményt kell vállalniuk, és fedezniük a könyvek szállításának költségeit.

Mint Jankovics Marcell elárulta, a két szakmai kollégium összeállítása még folyik; az első pályázatokat 2011 elején tehetik közzé. A sajtótájékoztató résztvevői kiemelték: az esztendő végén sor kerül a tapasztalatok áttekintésére és az esetleg szükséges korrekciók elvégzésére. Újságírói kérdésre válaszolva a kommunikációs részprogramról a kulturális államtitkárság főtanácsosa, Lakatos Mihály közölt részleteket. Elmondása szerint Magyar könyvek tavasza néven az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét között új kezdeményezés indul a könyvkultúra népszerűsítésére, de a Márai-program ismertebbé tételében többek között az írószervezetek is közreműködhetnek majd.
 

(Litera.hu; MTI)