Ma ünnepli 60. születésnapját Bolemant Lilla

Ma ünnepli 60. születésnapját Bolemant Lilla magyar, orosz és német szakos tanár, az irodalomtudományok doktora. Pályafutása során középiskolai tanárként, könyvkiadói szerkesztőként, újságszerkesztőként, fordítóként, minisztériumi vezetőként, egészségügyi intézmény igazgatójaként is dolgozott. Mostanság főképpen kiadóvezető, nőjogi szakértő és irodalomterapeuta.

A pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett magyar–orosz szakos tanári oklevelet 1988Előnézet (megnyitás új fülön)-ban, később, 1995-ben német szakos másoddiplomát. 2012-ben doktori címet szerzett irodalomtudomány doktori programban. 1988–1989-ben a Szlovák Pedagógiai Kiadó szerkesztőjeként, 1992–1996 között középiskolai tanárként, később a Szlovák Pedagógiai Kutatóintézet szakelőadójaként, majd 1997–1999 között az Új Szó szerkesztőjeként dolgozott. 1999 és 2006 között a szlovák építésügyi minisztérium sajtóosztályának, majd miniszteri irodájának vezetője, végül közigazgatási államtitkára volt. 2007–2011-ben a Vitalita közhasznú szervezet ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 2012-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa. A Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán néhány évig Nőírók a magyar irodalomban címmel vezetett kurzust.

A Phoenix PT alapítója; a társaság megalakulásától kezdve, 2005-től a civil szektorban is aktívan tevékenykedett. Sokrétű tapasztalatát a szlovákiai magyar nők és gyermekek jogaival és esélyegyenlőségével kapcsolatos témákban, különféle szakterületeken kamatoztatja. Volt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Női- és Gyermek-esélyegyenlőségi Bizottság vezetője, a www.madari.sk, a szlovákiai magyarságról szlovák nyelven tájékoztató webportál főszerkesztője.

Irodalmi kutatásainak tárgya a magyar irodalom nőíróinak munkássága, ezen belül pedig kiemelten a két világháború közötti, elsősorban kisebbségi nőírók műveinek feldolgozása. Emellett az említett korszak női újságírását is kutatja, elsősorban a csehszlovákiai magyar újságírás történetével összefüggésben.

Tagja a Szlovákiai Szakfordítók Társaságának tagja, társadalomtudományi szakkönyvek, tankönyvek, szépirodalmi szövegek, szakszövegek fordításával is foglalkozik. Tanulmányai szlovákiai magyar és magyarországi folyóiratokban, valamint magyar, szlovák és német nyelvű gyűjteményes kiadványokban jelennek meg.

2013-ban Womanpress néven kiadót alapított.

2023-ban a Wonder Woman-vándordíj egyik kitüntetettje lett a közönségszavazatok alapján a szegedi Nyelv, ideológia, média konferencián előadott „Bibliodiverzitás és feminizmus” című munkájáért. A 2023. évi Jeromos Oroszlánja Díj birtokosa.

Bolemant Lilla „Dávid Teréz, az életében elfelejtett sikerszerző” című előadását, amely a tavalyi, nyitrai „Transzkulturalizmus és bilingvizmus 6.” Bázis-konferencián hangzott el, április 6-án, szombaton láthatják a www.magyar-iskola.sk oldalon.

Erőt, egészséget, kitartást és elszántságot kívánunk munkájához!