„Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim?”

Ma délelőtt nyílik meg Alsósztregován a fenti címmel az az állandó tárlat, amely Madách Imre nagy műve születésének bölcsőjét járja körül.
Az alsósztregovai Madách-kastélyban található tárlat is a szlovák irodalmi múzeológiai hálózathoz tartozik, amely megközelítőleg 80 irodalmi és múzeumi objektumot foglal magába. A Madách család kastélya egyike a legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyeknek (a kastély Madách Imre, a világhírű drámaíró szülőháza. Itt alkotta meg Az ember tragédiája c. művét és itt is van eltemetve). Az alsósztregovai kastély üzemeltetője 2002-től a SZNM- A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.     

A kastély üzemeltetője a többéves felújítást követően (2010-2013) jelenleg egy új állandó tárlat kialakításán munkálkodik, amelynek létrehozását Szlovákia (Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma) és Magyarország (Emberi Erőforrások Minisztériuma és Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) anyagi eszközökkel is támogatja. Egy példaértékű együttműködésről van szó, amelynek keretén belül nem csak a két ország szakemberei, akik az emlékkiállítás  képzőművészi és szcenográfiai megoldását készítették elő, hanem a két ország minisztériumai is szorosan együttműködnek. A kultúra – közös örökségünk, összeköt bennünket.

  – A tárlat első része, amelyet  2013 október 4.- én nyitottak meg , a kastély falain belül zajló életet mutatja be a 19. században, valamint ezzel egyidejűleg azt a környezetet is, ahol Madách, világviszonylatban is jelentős műve megszületett és amelyet a világirodalom kincsei között tartanak számon. A művet majdnem 50 nyelvre lefordították. Az irodalmi alkotás, ill. irodalmi környezet élményszerű bemutatásáról van szó, elsősorban képzőművészeti eszközök, valamint színpadi díszletek segítségével. Az ember tragédiája történetének képi megelevenítése magába foglalja a történelmi részt – szalon, ahol a Madách család egyes generációi éltek (bútor, berendezés, történelmi portrék és képek, családfa), valamint az előadói részt (a kastély folyosója), ahol Az ember tragédiája 15 színének különböző forrásokból (Zichy Mihály, Kass János grafikái, Magyarország és Nagy Zoltán, Szlovákia) összeállított értelmezése tekinthető meg.

A tárlat a folyosó jobb oldalán folytatódik modern kiállítási eszközök felhasználásával. A Tragédia képi világával való megismerkedést követően ezen a helyen kiegészíthetjük ismereteinket azokkal az  információkkal és tényekkel, amelyek a Madách Imre életével és életművével foglalkozó kutatások eredményei.        

A két monitoron látható gazdag világ inspirál és lehetőséget nyújt  ismereteink  bovítésére.

Az első képernyő Madách életútját mutatja be. Aprólékos és teljes életrajzi adatokat kínál, bepillantást nyújt az író életében kulcsfontosságú szerepet betöltő eseményekbe és helyekre. 

A második monitoron információkat kaphatunk Az ember tragédiájával kapcsolatban.

Az ember tragédiája – az állandó kiállítás második része:

A képzőművészeti megoldás a drámai alkotás mind a 15 képéből kiemeli Madách műveinek legfontosabb gondolatait.   

Az öt egymásba nyíló szoba által, amelyeken keresztül rálátni egészen a londoni kép falfestményre megnyílik előttünk a Tragédia világa, amely a végtelenség érzését idézi elő bennünk. A mű a látogatót szinte átkarolja és elnyeli. Mindegyik termet rendhagyó tapéta borítja, amelyen a teljes mértékben fennmaradt kézirat szövegének részletei találhatóak a falaktól a mennyezeten, függönyökön keresztül egészen a kihangsúlyozott zárómondatig az utolsó teremben.

A padlón található színes sáv mutatja a tárlat megtekintésének irányát és végigkísér bennünket a Tragédia minden egyes színén. Az időbarangolás során megjárhatjuk a világ és emberiség útját – múltját, jelenét és jövőjét, míg az Ádámmal való azonosulás során, aki az emberiséget személyesíti meg elgondolkodhatunk saját létünk felett. Madách Imre mindannyiunknak csodálatos segítséget nyújt saját létünk megértésében az egész emberiség, valamint az univerzum részeként.  

A kastélyban múzeumpedagógia rész lett kialakítva a gyermekek és ifjúság számára, ahol különböző tevékenységek végezhetőek: színházi jelenetek Az ember tragédiájának egyes színeiből, filmvetítés, munkafüzetekkel, munkalapokkal való tevékenység.   

A  megnyitó keretén belül közös háromnyelvű Madách Imréről szóló honlap is bemutatásra kerül, amelyet a budapesti  Magyar Tudományos Akadémia munkatársai a SZNM- A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával közösen hoztak létre.   

Az állandó kiállítás megvalósításába több, mint 50 intézmény és szakember kapcsolódott be Szlovákiából és Magyarországról egyaránt. 

Az állandó kiállítás megnevezése: „Óh, hol vagyok , hol vannak álmaim álmaim?”

Szerzők:  PhDr. Štefan Holčík, dr. Kovács Anna, dr. Praznovszky Mihály, Mgr. Jarábik Gabriella
Képzőművészeti megoldás: Juhász Tibor, Koczka István, Budapest
Helyszín: Madách-kastély, Alsósztregova

A kiállítást támogatták: Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma; Szlovák Köztársaság Kormányhivatala; Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Magyarország; Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország; Bethlen Gábor Alapítvány, Magyarország; Hagyományok és Értékek Polgári Társulás, Pozsony

Együttműködő partnerek:

 • Szlovák Nemzeti Múzeum – könyvtár, Pozsony
 • Szlovák Nemzeti Könyvtár, Túrócszentmárton
 • Pozsonyi Színházi Intézet
 • Szlovák Nemzeti Irodalmi Múzeum, Túrócszentmárton
 • Bibliotheca Hungarica, Somorja
 • Szlovák Nemzeti Múzeum – Bábkultúra és Játékmúzeum,  kékkői vár MNM-
 • Palóc Múzeum  – Balassagyarmat 
 • Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum
 • Szlovák Nemzeti Múzeum – Történelmi múzeum
 • Gömör-Kishonti Múzeum, Rimaszombat
 • Magyar Tudományos Akadémia – Könyvtár, Budapest
 • Széchényi Könyvtár, Budapest
 • Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest
 •  Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest