45. Kármán Napok Losoncon

Ha március, akkor Losoncon Kármán Napok

A losonci Kármán József Színház megalapításának 25. évfordulója alkalmából február 28-án megnyílt a Nógrádi Könyvtárban az ILYENEK VOLTUNK című kiállítás, amely egészen március 28-ig látogatható a könyvtár nyitva tartási ideje alatt (hétfő – csütörtök: 8.00 -17.00, péntek 12.00-17.00, szombat: 8.00-12.00, a szlovák szakirodalom részlegén, belépés az udvar felől).
Aki pénteken nem jutott el a megnyitóra, viszont szeretne a csoport tagjaival „élőben“ is találkozni, az feltétlen látogasson el március 3-án, 10-én és 17-én (mindig hétfőn) délután 16.00 órakor a könyvtárba a kiállítás helyszínére, ahol VETÍTÉSSEL egybekötött BESZÉLGETÉSRE várják az érdeklődőket. Most hétfőn a zenés darabok lesznek terítéken, 10-én meghívott vendégek Vlado Sadílek, Marián Lacko és Szabó Árpád a csoport komoly hangvételű előadásaira emlékeznek vissza, március 17-én pedig Krizsik Alfonz rendező a vígjátékokról nosztalgiázik majd. A belépés díjtalan.
Idén március 15-e egy nappal korábban lesz! De tényleg: a magyar forradalom és szabadságharc 166-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi műsor március 14-én (pénteken) lesz hallható és látható a Vigadóban.

Az egész 16.30 órakor kezdődik koszorúzással a losonci Kármán emlékműnél, majd a VIGYÜK TOVÁBB című ünnepi műsor 17.00 órakor veszi kezdetét a Vigadó nagytermében. Fellépnek: a Kármán József Alapiskola és Óvoda tanulói, a Serly kórus, Kelemen Gábor, Koncz Bianka és a Kármán József Színház képviseletében Csák István és Erdélyi Gábor. A műsort szerkesztette és rendezte: Csák István

Március 20-án (csütörtökön) 17.00 órakor nyílik meg a Magyar Kulturális Központban az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett képeslap kiállítás. A békebeli képeslapokon Ausztria-Magyarország városai és tájai láthatók az 1895-1918 közötti időszakból.

Csak szólok, hogy azért a szomszédban is zajlanak rendezvények, például március 22-én (szombaton) Fülekre látogat Korda György és Balázs Klári, hogy 18.00 órakor megtartsák a „legszebb és legismertebb dalok koncertjét”, a plakáton még az is szerepel, hogy sztárvendég a Bagi-Nacsa humorista páros.

Másnap március 23-án (vasárnap) 18.00 órai kezdettel kerül sor a B. S. Timrava Színházban a Kármán József Színház jubileumi műsorára, amely EGY HÉT A KÁVÉHÁZBAN címet viseli. A negyedévszázad örömére fellépnek a csoport régi és újabb tagjai, és figyelem: a csoport születésnapja alkalmából a rendezvény ingyenes! Jegyeket azonban előre kell majd foglalni, konkrétan a Városi Információs Központban (MIC), az MKK-ban, érdeklődni lehet Csák Istvánnál.

Március 28-án (pénteken) a Szabó Gyula Emlékházban 17.00 órakor TAVASZI HANGVERSENY-t rendeznek, ahol klasszikus zeneszerzők műveit adják elő fiatal, tehetséges zenészek Fazekas Bence vezetésével.

Úgy gondolom igazán gazdag a márciusi program, mindenki kedve szerint válogathat. Kedves olvasó, arra kérlek, hogy szólj rokonaidnak, ismerőseidnek is a rendezvényekről – terjedjen a híre! Köszönöm!

Tóth Éva, losoncianziksz.blogspot.sk