IX. Újévi Borászati Tanfolyam 2014

IX. Újévi Borászati Tanfolyam 2014
Művelődési ház, Garamkövesd (Kamenica nad Hronom)
2014. január 18. szombat, 10.00 órától

RÉSZLETES PROGRAM:

10.00-10.45 Miseborok készítése és története
Dr. Farkas Zsolt, plébános, Garamkövesd

A bor szerepe az Ószövetségben és a Biblia népeinél. Krisztus tanítása az ó és új borról, a szőlőtőről és a szőlővesszőről. Jézus borral kapcsolatos csodái az Újszövetségben. Bor a keresztény liturgiában és Krisztus vére. Készítése évezredek során kialakult szabályokhoz kötött. A misebor misztériumáról, történetéről és elkészítésének alapelveiről beszél a világot járt fiatal kövesdi plébános, Zsolt atya, bemutatva az útmutatásai alapján megszületett helyi misebort is.

11.00-11.45 Almasavbontás kisbirtokon
Szendei Gergő, borászati tanácsadó

A vörösborok (és egyes különleges fehérborok) készítésének egyik kulcseleme az almasav lebontása. Természetes folyamat, amire viszont a borásznak számítania kell, és ha kell, időben beavatkozni. Spontán és mesterséges folyamatokról, módszerekről, alapfeltételekről esik szó Szendei Gergely előadásában.

12.00-13.30 Az Év Bortermelője 2013
Gálné Dignisz Éva borász, Szigetcsép

Első alkalommal került sor az Év Bortermelője-választás történetében, hogy női borász kapja ezt a kitüntető címet Magyarországon. Gálné Dignisz Éva elsősorban rozéival alkotott nemzetközi szinten is maradandót, ezért megkértük, hogy erről a borfajtáról részletesebben is beszéljen. Emellett kiváló fehér és vörösborait is megkóstolhatjuk.

13.45 -14.30 Ebéd

A szünetekben és ebéd után lehetőség nyílik eszmecserére, termékbemutatók megtekintésére, vásárlásra. 4-5 kiállítót várunk, aki már biztosan jön: Németh Lajos, Pannónia Üzletház Vitnyéd – szőlészeti-borászati eszközök; Dósa Attila, kádár

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

A nagy érdeklődés (és helyszűke) miatt ülőhelyet csak az előre bejelentkezett résztvevők számára tudunk garantálni! A nem regisztráltan érkezők csak a fennmaradó helyeket foglalhatják el! A tanfolyam díja a borkóstolóval együtt 10.- euro, amely a helyszínen fizetendő. Az ebéd ára további 3.- euro, opcionális. Részvételi szándékukat és ebéd-igényüket kérjük, legkésőbb január 15-ig jelezzék a következő elérhetőségek egyikén:

Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása
Tel. (szlov.): 0903/189-815 (Csongrády Zsófia)
Tel. (magy.): 20/555-2760 (Geönczeöl Attila)
E-mail: geonczeol@boregylet.sk
Honlap: www.boregylet.sk