A reformáció napja (X. 31.) alkalmából tartott események

1517. október 31-én tette közzé Luther Márton wittenbergi ágoston rendi szerzetes híres 95 tételét, melyeket a bűnbocsánat és a búcsúcédula-árusítás gyakorlatának kapcsán fogalmazott meg. A vitaindító írásnak szánt dokumentum, melyet Luther állítólag a wittenbergi vártemplom kapujára is felszegezett, utóbb korszakhatárnak bizonyult a kereszténység történetében, mivel a szerzetes és a katolikus klérus között kiéleződő konfliktus hamarosan – a reformációval bekövetkező – egyházszakadáshoz vezetett. 

POZSONY – A pozsonyi százéves református templomban 17.00-tól tartanak magyar nyelvű ünnepi istentiszteletet a reformáció napja alkalmából.
SOMORJA – A somorjai református templomban a reformáció napján, október 31-én (a városból származó) Hűvösvölgyi Ildikó Reményik-estjére kerül sor. A népszerű művésznőt Négyessy Kata kíséri csellón. Az alkalmat a Somorjai Református Egyházközség által szervezett Templomkerti Napok részeként rendezik meg.
APÁCASZAKÁLLAS – A reformáció emléknapján 17.00-kor tartanak ünnepi hálaadó istentisztelet a református templomban. 18.00-kor halottak napi megemlékezés kerül sor a Hősök Szobránál.
GÚTA – Gútán 18.00-kor hálaadó istentisztelet keretében emlékeznek meg a reformáció napjára, zenés műsorral készülnek a gyülekezet ifistái.
KOMÁROM – A komáromi református templomban 17.00-kor tartanak ünnepi istentiszteletet. Igét hirdet: Fazekas László református püspök.
KIRÁLYHELMEC – Királyhelmecen este 18.00-kor (Igét hirdet: Molnár Elemér) tartanak ünnepi istentiszteletet. (Forrás: Rubicon Történelmi Magazin; Felvidék.ma)