XXXIX. Honismereti Kerékpártúra

Július 26-án indul a harminckilencedik Honismereti Kerékpártúra, amelyet Köteles László és Koronczi Gyula szervez. Ragyolcon lesz a gyülekező, a végállomás pedig Várhosszúrét. A kerékpárosok pénteken vernek sátrat a ragyolci iskolaudvaron, majd megismerkednek a községgel. Szombaton ellátogatnak a somoskői várba, Balázs Csaba természetvédő vezetésével megnézik a tájvédelmi körzetet és a bazaltömlést, este pedig a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes lép fel a helyi kultúrházban. Vasárnap Mocsáry Lajos kurtányi emléktáblájánál tartanak megemlékezést, megtekintik a füleki várat és a Füleki Magyar Kulturális Központot, Ragyolcon Horváth Mihály sírjához is ellátogatnak. Este táncház várja az érdeklődőket a Folt Zenekarral és a ragyolci Nógrád táncosaival. 

 
Hétfőn Gömöralmágyban telepednek le a túrázók, a községet Agócs Gyula polgármester mutatja be. Ajnácskőn folytatódik a túra a vár és a templom megtekintésével, majd Vecseklőn Petőfi Sándor emléktáblájához kerékpároznak. Medveshidegkúton író–olvasó találkozó lesz Farkas Ottóval, aki Ördög János ugratása című könyvéről és a Medvesaljáról mesél. Kedvező időjárás esetén lesz fürdőzés az almágyi–péterfalvai tóban, és felkeresik az év madara, a gyurgyalag fészkelőhelyét is. A túra következő állomása Várgede és Kisgömöri érintésével Rimaszombat, a várost B. Kovács István helytörténész mutatja be. Ellátogatnak a rimajánosi román kori templomba, valamint a Tompa Mihály Emlékmúzeumba Hanvára. Lőkösháza érintésével éjszakára Felsőrásban telepednek le. 
 
A túra további állomásai: a süvétei (Šivetice) román kori rotunda, a gicei (Hucín) kastély és Petőfi emléktáblája, Dereskben (Držkovce) Dúdor István festőművész sírja, Levárton (Leváre) Miklós László volt környezetvédelmi miniszter előadását hallgathatják meg pihenésképpen. Felsőrásban Miklós Aladár mutatja be a református templomot. Innen Várhosszúrétre kerékpároznak tovább. Bejében (Bechynce) újabb előadás várja a túrázókat a Szentiványi-kúriáról és a gályarab prédikátorokról. Tornalján megnézik a Zoltán-kertet, a református templomot és a Magyar Házat. A következő állomás Sajógömörben (Gemer) a Mátyás-szobor és a legnagyobb szlovákiai magyar evangélikus templom lesz. Lekenyén (Bohúňovo) és Szalócon (Slavec) ellátogatnak a gótikus stílusú református templomba. Kuntapolca (Kunová Teplica) után Csetnekre (Štítnik) kerékpároznak, a gótikus templom, a vár és a Sárkány-kúria megtekintését követően az ochtinai aragonitbarlang lesz a következő állomás. 
 
A Betléri (Betliar) Andrássy-kastély után Rozsnyó az úti cél. Várhosszúréten a Buzgó kocsmában Badin Ádám gömöri mesemondó előadása várja a túrázókat. Végezetül ellátogatnak a hárskúti (Lipovník) templomba, a dernői (Drnava) 1848-as honvédsírokhoz, a lucskai (Lučka) Árpád-kori erődtemplomba – a huszita templomba – és a barkai (Bôrka) búcsújáróhelyre. Vasárnap a táborbontást követően a túra istentisztelettel zárul a berzétei református templomban. 
 
Köteles László lapunknak elmondta, a túrára korosztálytól függetlenül bárki jelentkezhet, csupán jól működő kerékpárra és sátorra van szükség. Aki úgy érzi, hogy megerőltető lenne számára a teljes útvonal, az akár 1–2 napra is csatlakozhat a csapathoz. Az érdeklődők a www.hkt.sk/aktualis.htmloldalon találják meg a túra pontos útvonalát és egyéb információkat.