Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál Füleken

A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye

Ismét megrendezésre kerül a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál Füleken, mely a határon átnyúló együttműködés és a hagyományápolás jegyében 18. alkalommal valósul meg az egykori Nógrád vármegye szlovákiai és magyarországi településein. A program a Füleki Vármúzeum főszervezésében idén a kisebbségek gálaműsorával kétnaposra bővült, és ezzel a város a fesztivál egyik központi helyszínévé vált.
A rendezvény a füleki várudvarban július 26-án 17:00 órakor kezdődik a kisebbségi gálaműsorral, melyben fellép a Lauder Javne budapesti művészeti iskola mellett működő Z’mirim ifjúsági zsidó klezmer zenekar, a pozsonyi magyar Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és a Parno Graszt magyarországi cigány népzenei együttes. A műsor a Bebek Panzió teraszán folytatódik, ahol 20:30-tól a fellépő együttesek élő zenei kíséret mellett cigány, zsidó és magyar táncok oktatásával szórakoztatják az érdeklődőket. Az első nap műsora így a füleki Rakonca Egyesület és a losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás szervezésében a városban a két világháború közt élt kisebbségek folklórjára épül.
Szombaton a műsor 17:00 órai kezdettel a miskolci Vaga Banda gólyalábas előadásával folytatódik a várban. Ezt követően a nézők megtekinthetik a füleki Rakonca, a nagymihályi Zemplín, a salgótarjáni Nógrád, valamint a szerbiai Hrtkovci községből érkező Desanka Maximović néptáncegyüttes fellépését. A műsor a Vaga Banda tűzzsonglőr show-jával és a füleki Szarvasűzők tüzes íjászbemutatójával zárul. A fesztivál második füleki napját a Vármúzeum a losonci Nógrádi Közművelődési Központtal, Rátka Községgel és a losonci Matica slovenská Házával karöltve szervezte meg.

fil_pla_mad