XIV. FÜLEKI TÖRTÉNELMI VÁRJÁTÉKOK

A várjátékok előestéjén, 2013. június 21-én 17 órakor kerül sor Keresztes Zsuzsa „rongyképész” kiállításának a megnyitójára a Városi Művelődési Központ aulájában.

2013. június 22-én és 23-án rendezi meg a KOHÁRY Polgári Társulás a XIV. Füleki Történelmi Várjátékokat.

Az első napon a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat és tíz órakor kezdetét veszi a várudvarban a gyermekprogram, melynek keretén belül fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta és egyéb érdekességek.

XIV. Füleki Történelmi Várjátékok - plakát

A délutáni programban szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé. Több mint száz szereplő próbálja majd meg beavatni a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a várostrom ígérkezik. A vár 1593. évi császári hadak általi törököktől való visszafoglalásának megjelenítésébe valamennyi részt vevő hagyományőrző csoport bekapcsolódik. A harcosok fegyverei mellett ágyúlövések és solymászbemutató, valamint zászlóforgatók műsora színesíti majd a programot.

A második napon a résztvevők a Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért küzdenek majd. A versenyzők regisztrációja reggel nyolc órakor kezdődik a várudvarban. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri majd össze erejét egyenesen a vár festői romjai között négy kategóriában – magyar, klasszikus angol (longbow), vadászreflex és csigás íjakkal.

A Füleki Történelmi Várjátékok szerves részét képezik a Várfesztivál 2013 programsorozatának, melynek keretein belül a füleki, salgói és a somoskői várak várják különleges programjaikkal a látogatókat 2013. június 21. és 30. között.