Rövidfilmes verseny fiataloknak

Rövidfilmes verseny fiataloknak a szlovák–magyar határmenti együttműködés keretében, európai uniós támogatásból. 
Fél és Halászi községek önkormányzatai 93 602,85 Eurót nyertek a Szigetköz és a Csallóköz értékeit bemutató rövidfilmek készítésére. A projekt teljes költségvetése 110 121 Euró.

 A szlovákiai Fél és a magyarországi Halászi községek testvértelepülési kapcsolata több mint 10 éves múltra tekint vissza. A települések társadalmi és sport egyesületei, iskolái rendszeres és aktív résztvevői egymás rendezvényeinek. A két önkormányzat több közös projektet valósított meg a magyar–szlovák határmenti együttműködés, és a Visegrádi Alap pályázati kiírásai révén.

A két önkormányzat első sikeres pályázata az INTERREG IIIA Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program révén megvalósított, „Tündérkert” közös múltunk-jövőnk záloga volt. Az egykori „Tündérkert” a Szigetköz és a Csallóköz falvai az évszázadok folyamán ezer szállal kötődtek egymáshoz. A projekt célja a csallóközi-szigetközi értékek ápolása szlovákiai és magyarországi diákok közreműködésével, a mára már feledésbe merülő közös gyökereknek, történelemnek, néprajznak az ismertetése, oktatása, a testvériskolai kapcsolatok megerősítése, közös helytörténeti, néprajzi tudatformáló képzések megrendezése volt.

A pályázat sikere tovább erősítette a két település kapcsolatát, és ez teremtette meg az újabb sikeres pályázat a „Filmcontest” alapjait is.

 

A célterület továbbra is az egykori „Tündérkert” a Csallóköz-Szigetköz szerves földrajzi egysége. A két együttműködő partner közös célja, hogy tovább erősítse a határon átnyúló kapcsolatokat a két ország között egy közös turisztikai és médiaprojekt megvalósítása segítségével. A két község egy filmes versenyt hirdet amatőr filmes csapatoknak. Legfeljebb 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, akik 1-5 perces rövid filmeket készítenek, szabad stílusban (Csallóköz és Szigetköz) természeti, építészeti, művészeti és turisztikai értékeiről, a hétköznapi élet jelenségeiről. A kisfilmek beküldési határideje: 2013. április 22.

A beérkező filmek segítenek bemutatni és népszerűsíteni a határmenti települések értékeit és attrakcióit a két országban. A filmeket szakértőből álló zsűri bírálja el, és a legjobb műveket készítő csapatok egy közös megrendezésű nyári tábor keretén belül szakmai találkozón és továbbképzésen vesznek részt, ahol előadásokat hallhatnak meg a szakma újdonságaival kapcsolatban.

További információk találhatók a folyamatosan frissülő weboldalunkon: www.filmcontest.eu