Európa-toplista: az európai kultúra nyomában

2013. március 28.

A Goethe Intézet 17 kérdéssel indul az európai kultúra nyomába. Beatles vagy Beethoven, pizza vagy saslik, Napóleon vagy Merkel? Vajon miképp nézhet ki Európa kulturális kánonja? Ki Európa legjelentősebb személyisége, melyik legfontosabb épülete, és mi az a legfontosabb dolog, amellyel Európa hozzájárult a világ kultúrájához? Melyik európai országnak van a legjobb konyhája? Válaszait beküldheti bárki, akit érdekel Európa. A Goethe Intézet szeretné megtudni belőlük, hogy tudunk-e összeurópai módon gondolkodni vagy inkább a „régi barátságok” számítanak.

A 24 nyelven nyelven feltett kérdésekre március 21. és május 19-ig között várják a válaszokat, melyeket június közepétől aztán ismert művészek, tudósok és sportolók kommentálnak. Az online kérdőív megválaszolói között kétszemélyes hétvégi berlini utazást, iPadet és egy német filmekkel teli szatyrot sorsolnak ki.

„Európai szomszédaink véleményére is adunk, ezért az Európa-toplista projektben harminc európai ország Goethe Intézetei mellett a szomszédos ill. és az EU-belépésre váró országok Intézetei is résztvesznek. 2013 június közepétől előadásokban, interjúkban és esszékben kommentálják neves európai személyiségek az eredményeket, és adnak egyben újabb lendületet az európai identitásról folytatott vitának” – áll a Goethe Intézet felhívásában.

A kérdésekre az alábbi linken lehet válaszolni, további részletekért pedig irány a kezdeményezés Facebook-oldala! (Forrás: litera.hu)