II. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum

Tisztelettel meghívjuk a kedves érdeklődőket a II. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórumra. Helyszín: Kassa, Rovás Akadémia, Kmeťová utca 34. Időpont: 2013. április 4-6.

A Fórum céljai: A szlovákiai magyar képzőművészet képviselőinek és alkotóinak kölcsönös ismerkedése, kapcsolataik létrehozása és együttműködése. Az utolsó tíz év új lehetőségeinek és csoportosulásainak  feltérképezése az alkotók szempontjából, a hiányzó tényezők megfogalmazása, a társulások, intézmények, galériák, művésztelepek szervezési programjai, valamint a  médiák tevékenysége.  A találkozó szorgalmazza az aktív együttműködések elősegítését. A feltérképezés tekintetbe veszi a szlovákiai magyar képzőművészek működését és prezentációját az országos és nemzetközi képzőművészeti életben is.

II. Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórum

A Fórum célkitűzése közös megegyezéssel lehetőséget kíván teremteni a szlovákiai magyar képzőművészeti élet  hálózatának  kiépítésére  és esetleges közös  képviseletére,  respektálva az eddigi csoportosulásokat  és  kialakult kezdeményezéseket.  

– A Fórum időtartama alatt a művészeti platform különböző szakmai, társadalmi vonatkozású programokkal, beszámolókkal mutatkozik be. Az esemény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy alkotó/művésztelep/kulturális intézmény/galéria rövid prezentáció keretében bemutassa munkáját és beszéljen terveiről, amelyekhez az adott esetben partnereket keres.

Úgy az intézmények, csoportok, mint a meghívott művészek bemutatkozhatnak katalógusaikkal, portfóliókkal, amelyek a Fórum alatt hozzáférhetőek lesznek.

– Az első Fórum  tapasztalatai alapján ezen találkozásokat rendszeresítenénk a következő években is. Téma van bőven, pl. a kortárs művészet új lehetőségeinek kutatása és a kommunikáció, mely a művészet és a közönség, az egyes művészeti ágak és különböző kultúrák között valósul meg. Lehetőséget adni azok számára is, akik a nemzeti hovatartozástól függetlenül egységesnek, korlátok nélkülinek fogadják el a művészetet, illetve a művészet eszközeivel alakítanak ki párbeszédet.   

 – A Fórumhoz kiállítás is kapcsolódik, amelyen évenként a térbeli lehetőségek szerint egy vagy több alkotóművész kap lehetőséget a bemutatkozásra. Úgy a kiállításra, mint a Fórumra, Szlovákiából származó, külföldön élő jelentősebb művészek meghívása és bemutatása is lehetséges.

 A Fórum szakmai programja:

 2013. április 4. (csütörtök)

Kiállításmegnyitó, 18.30

TRANSCOM.net

Kiállítók: Gyenes Gábor, Mayer Éva, Pézman Andrea és Szőke Erika képzőművészek

A kiállítást megnyitja: Csanda Máté művészettörténész

A kiállítás 2013. április 30-ig tekinthető meg.

2013. április 5. (péntek)

Szakmai műhelybeszélgetés – nyíltkörű, 13.00-17.00

Előadók: Bartusz György professzor, Munkácsy-díjas szobrászművész, a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Szabad Kreativitás Műtermének alapítója és vezetője (SK)

Beke László művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, az MTA

BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa (HU)

Előadásának címe: „Munkacím: A Kassa-projekt No 0”

Lőrincz Viktor művészettörténész, jogász, Ecole Pratique des Hautes Etudes, Párizs – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest (HU)

Előadásának címe: „Migráció, kisebbség, nemzetiség és művészi identitás“

Rónai Péter professzor, tanszékvezető, egyetemi tanár a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karán (SK)

Előadásának címe: „Tanítás és taníthatóság“

A beszélgetést Csanda Máté művészettörténész vezeti.

Magyar nyelvű rendezvény.

Kiállításmegnyitó, 18.30

AZ ENYÉSZPONT KIJELÖLÉSE

Kiállító: Orosz István Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművész (HU)

A kiállítást megnyitja: Csanda Máté művészettörténész

A kiállítás 2013. április 30-ig tekinthető meg.

2013. április 6. (szombat)

Szakmai műhelybeszélgetés – nyílt körű, 10.00–14.00

Fiatal szellemiségű, kortárs képzőművészeti kezdeményezések, galériák, workshopok, irodalmi és képzőművészeti folyóiratok bemutatkozása, ill. meghívott fiatal művészek portfólióinak bemutatója.

A beszélgetést Gyenes Gábor és Mayer Éva vezetik.

Tolmácsolás szlovák nyelvre biztosított.

Ezzel a Fórum véget ér.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

– A részvétel ingyenes. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb március 28-ig e-mail útján jelezze a következő elérhetőségen: e-mail: kepzomuveszetiforum@gmail.com

– Amennyiben a meghívottnak nincs módjában szállást biztosítania, úgy a Svoradov utcai kollégium vendégszobáiban ajánlunk szobát foglalni, saját költségre:          elena.trochtova@stuba.sk, mobil: 0918 664 010