A VIII. Bálint-napi Balassi-fesztivál zárórendezvénye Nyitracsehin

15-14-6927-balassi_bor_ivo_jurta_20130217Balassi, a borok barátja 
Vályi András nyelvész és geográfus (1764–1802), a pesti egyetem magyar nyelv- és irodalom tanára a legnagyobb, forrásértékű munkájában, a Magyar Országnak leírásában Csehiről többek között ezt írja: „CSEHI. MAGYAR falu Nyitra Vármegyében, földes Ura az Esztergomi Káptalanbéli Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Csetény vize mellett, Nagy Emőkéhez közel, ’s ennek filiája, Nyitrától egy, és 1/4. mértföldnyire, tűzre, és épületre való fája elég van, szőlö hegyei nagyok, és termékenyek, helyben borait könnyen eladhattya, földgyei, és réttyei első Osztálybéliek, legelője elég, malma alkalmatos, és Nyitrán piatzozása jó, első Osztálybéli.”

Benevezési határidő: 2013. február 15.

Valóban, a borkultúra a településen akkor is virágzott, amikor a kultúra más ágazatai elakadtak. A szőlőtermelés még a XVI. század közepén elkezdődött, tehát abban az időben, amikor Balassi Bálint élt. A település feletti lejtőkön elterülő szőlőhegyen kezdetben a kadarka öntermő fajtáit termesztették, de ugyanúgy kedvenc fajta volt az otelló, manapság pedig áttértek a nemesebb szőlőfajták termesztésére. A szőlőhegyen ma kb. 170 borospince van.
A 2013. február 17-én megrendezésre kerülő Balassi-délután célja, összhangban a VIII. Bálint-napi Balassi-fesztivállal, kiemelni a költészet kapcsolatát a zoboralji borkultúrával. A rendezvény lényegi tartalma rendhagyó: A történelmi és kulturális részen túl, bemutatni Zoboralja különböző települései borászainak termését. A versenyre beküldött mintákat a bizottság csak abban az esetben fogadja el, ha a bor bemutatásánál, a bemutató család valamelyik tagja Balassi Bálint-költeménnyel szerepel a bizottság előtt. Nem kimondottan a bor minősége a lényeges, hanem a családtagok együvé tartozásának a demonstrálása – összhang a bor és az művészeti megnyilvánulás között.

A nyertes borok készítői és az előadók között értékes díjakat osztunk ki, minden résztvevőnek ajándékkal kedveskedünk.

A rendezvény Kátai Zoltán, Tinódi-díjas énekmondó Balassi Bálint megzenésített verseiből válogatott műsorával végződik.

Benevezési határidő: 2013. február 15-ig Csámpai Ottónál, a Jurta Látványtár tulajdonosánál a csottoster@gmail.com címem vagy a 0903-453-514 telefonszámon.