Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj (felhívás)

HARMÓNIA Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2012A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete Lábszky Olivér énekes-dalszövegíróval együttműködve 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat.

A szervezőbizottság ígérete alapján ismételten meghirdeti a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. Az ünnepélyes díjátadóra 2013. február 23-án, szombaton kerül sor a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban.

A Harmónia Kuratórium 2013-ban 9 kategóriában oszt ki díjakat:

  • Harmónia életműdíj
  • A legjobb fiatal muzsikus díja (15-től 25 éves korig)
  • A legjobb énekes vagy szólista díja (15 éves kortól)
  • A legjobb hangszeres muzsikus díja (15 éves kortól)
  • A legjobb zenekar díja (együttes, csoport illetve csapat díja)
  • Az év dala (2009 – 2012)
  • A legjobb fiatal népzenész díja (15-től 25 éves korig)
  • A legjobb énekes vagy szólista díja népművészet kategóriában (15 éves kortól)
  • A legjobb zenekar, csoport, népzene kategóriában

A Harmónia Díj alapítói várják a magánszemélyek, a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek jelöléseit, melyek alapján a szakmai kuratórium döntést hoz. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (a legjobb zenekar díjánál minimum 5 saját szerzeményt kell mellékelnie a nevezőnek).

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadjuk el.

Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie.

Mivel a Harmónia díjai idén 2. alkalommal kerülnek kiosztásra először, Az év dala kategóriában az utóbbi 3 év felvételei nevezhetők, azaz bizonyíthatóan a 2009. január 1-je és 2012. december 31. között megjelent hivatalos hanghordozók felvételei.

A jelöléseket a magánszemélyek, a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek 2013. január 15-ig tehetik meg elektronikus úton a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lapon. A kategóriák jelöltjei közül az öt-öt, legtöbb pontszámot elért, díjra felterjesztett jelölt nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2013. február 16-án hivatalosan nyilvánosságra hozzák. (A kategóriák győztesei saját kategóriájukban legközelebb csak három év múlva jelölhetők újra, kivétel ez alól Az év dala kategória, ahol a  legutóbb döntőbe került dal már nem jelölhető újra, az előadó viszont más szerzeménnyel ismét jelölhető.) A jelöltek meghívást kapnak a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2013 valamelyik díját (Reicher György gútai díszműkovács iparművész munkája), az alapítók és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és a pénzjutalmat. A szakmai kuratórium tagjai a kategóriák jelöltjei közül titkos szavazással választják ki a díjazásra érdemeseket, s a díjazottak névsora természetesen csak a díjátadó gálán derül ki. Az életműdíjra esélyesek neve a félreértések elkerülése végett nem lesz nyilvános, csak a győztest hirdetjük ki.

Az alapítók által felkért 17 tagú Harmónia Kuratórium a kategóriánkénti jelölteket véleményezi, pontozza, s ez alapján hozza meg döntését. A díjra általa leginkább érdemes jelöltnek 5 pontot ad, s lineárisan lefelé 1-ig pontozza a többi jelöltet. A kuratóriumi tagok összesített pontjai alapján alakul ki a végeredmény. Holtverseny esetén a kuratóriumi tagok a második fordulóban már csak az általuk vélt legjobbat jelölik meg.

A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását úgy garantáljuk, hogy megőrizzük a dokumentumokat, és szükség esetén utólag ellenőrizhető a végeredmény. A bizottság tagjai az alapítók által pontosan megjelölt határidőig adhatják le szavazataikat. A határidő leteltekor az alapítók összesítik a beérkezett szavazatokat. A határidő letelte után beérkező, vagy a hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.

A Harmónia Díj alapítói minden évben, legkésőbb január 10-én megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a kategóriák meghatározásán és számán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját.

A Harmónia Díj alapítói szerződésben kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját maguk, saját belátásuk és értékrendjük szerint, mindennemű külső befolyás nélkül hozzák meg, s ezt a döntést nem tudhatja sem a többi kuratóriumi tag, sem pedig a nyilvánosság az ünnepélyes eredményhirdetésig. A kuratóriumi tagok szavazatait kizárólag csak a rendezőség szavazatokat összesítő, arra megbízott tagja(i) tudhatjá(k), aki(ke)t szintén írásos titoktartás kötelez, hogy az eredményhirdetésig senkivel sem osztjá(k) meg a birtok(á)(uk)ban levő végeredményt.

A Harmónia-díj szervezőbizottsága továbbá örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományát, melyet teljes mértékben a nemes célra fordítunk, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapunkon feltüntetjük.

Információ: info@harmoniadij.sk

Az adományokat a következő bankszámlaszámon fogadjuk:

8854908 / 5200 (OTP Banka, a.s.)

A szervezőbizottság és a Kassai Thália Színház igazgatóságának közös nyilatkozata:

Az eredeti terv alapján a 2013-as Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj ünnepélyes gálaműsorára a Kassai Thália Színházban került volna sor, azonban ez a színház felújítása miatt nem valósulhat meg, így a szervezőbizottság döntése alapján a helyszín Dunaszerdahely lesz. A 2014-es díjátadó gála az eredeti terveknek megfelelően a Kassai Thália Színházban kerül megrendezésre.