Mesemúzeum nyílt Budapesten

Kányádi Sándor
Kányádi Sándor

A magyar népmese napjához közel, Elek apó kútjával szemben, Kányádi Sándor (akiben a múzeum létrehozásának ötlete megfogant) lakhelyétől kőhajításnyira Mesemúzeum nyílt Budapesten, az I. kerületben található Döbrentei utca 15. szám alatt.Ilyen intézmény nem létezett eddig Magyarországon, ideje volt létrehozni egyet, hogy ne kelljen a bécsi Zoom gyerekmúzeumig szaladnunk, ha csodát akarunk látni. A hősies vállalkozást a Budavári Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum összefogása hívta életre: előbbi főként anyagi hozzájárulással, a műemléképület felújításával járult hozzá a projekt sikerességéhez, utóbbi szellemi eszköztárát, munkatársait, szakmai hozzáértését invesztálta a programba. Az eredmény apró, de fantáziadús és szórakoztató mesesziget a Tabán mélyén, óvodások és kisiskolások életreszóló kalandjainak helyszíne, egyben kreativitással és interaktivitással kikövezett út az olvasás és az irodalom szeretetéhez.

A szeptember 30-i nyitó sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, a kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, és Helmich Katalin múzeumpedagógus, az épület koncepciójának megálmodója és az intézmény vezetője voltak jelen. Hammerstein rövid hozzászólásában a mese fontosságát, szilárd közösségeket, családokat összekovácsoló, generációkat összekötő erejét emelte ki, Az apát és a horkoló szerzetesek című nyúlfarknyi történet felolvasásával rávilágítva a mese varázslatos közösségteremtő képességére. E. Csorba Csilla a PIM dolgozóinak köszönte meg a hatalmas munkát, jó részüket név szerint megemlítve, és hangsúlyozta, hogy az irodalmi múzeum folyamatosan a Mesemúzeum mögött fog állni terjedelmes könyvtárával, értékes relikviáival, és szakmai hozzáértésével. Elmondta, hogy a helyszínen nemcsak mesefoglalkozások, de tudományos igényű munkák is zajlanak majd, az elsődleges cél pedig a gyerekek terelgetése az olvasás, az irodalom szeretete felé. Hangsúlyozta, a múzeum csapatmunkában jött létre, és működni is hasonló szellemben fog, az állami és civil szervezetek figyelmét pedig felhívta arra, hogy az intézmény minden segítséget, támogatást szívesen fogad a jövőben.

Végül Helmich ismertette a gyakorlati tudnivalókat. A három egységből álló múzeum október 2-án nyitja meg kapuit a közönség előtt. Kedden, szerdán és pénteken jöhetnek az előre bejelentett csoportok, ilyenkor egy csapat birtokolhatja a teljes teret, a többi napon pedig (hétfő kivételével) a családoké az intézmény. A múzeum bérelhető is, például születésnapok megtartására, a fogadótérben lesznek író-olvasó találkozók, drámafoglalkozások, színi előadások a Kompánia Társulat közreműködésével. A Magyar tündérmese világa címmel állandó kiállítás látható (itt kell különböző próbákon helytállni, hogy a látogató eljuthasson a trónszékig), és mindig van időszakos kiállítás is. A jelenlegi a mesegyűjtés száz évéről szól. (Litera.hu)