JAKkendő Díj prózaíróknak

2012. július 24.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) a Mr. Sale Öltönyüzlet támogatásával szépirodalmi díjat alapított JAKkendő néven. Pályázni bármilyen műfajú prózai művel lehet. A leadási határidő: 2012. szeptember 9.

„Próza az, amit kinyomtatnak.”
(Ottlik Géza)

A kortárs szépirodalmi és kulturális színtéren egyre többen fordulnak a prózaírás felé, a pályakezdő szerzők teljesítménye azonban nehezebben követhető nyomon. Éppen ezért az alapítók úgy döntöttek, a JAK-füzetek könyvsorozatának jubileumi évében alapított JAKkendő célja, hogy a kötettel még nem rendelkező, 40 év alatti prózaírókat rangos elismeréssel segítse az elindulásban. Továbbá, hogy a minőségi teljesítményt produkáló szerzők nagyobb ismertségre tegyenek szert támogatónk által.

A pályázati anyag lehet novelláskötet, kisregény, regény vagy egyéb szépirodalmi prózai munka. A beérkezett pályamunkákat egy 5 fős, a JAK által felkért szakmai zsűri bírálja el.

A díjazott pályamunka az 1982-től létező JAK-füzetek sorozatában jelenhet meg, továbbá a szerző 200.000 Ft díjazást kaphat.

A pályázat feltételei:

– pályázni kész kézirattal lehet, melyet a pályázónak nyomtatva (2 példány) és elektronikusan (1 példány) is be kell küldenie;
– rövid szövegmutatvány (1 ív / 16 oldal terjedelemben)
– szinopszis (2-3 oldal)
– pályaműtől függően tartalomjegyzék

A pályázat jeligés.

A nevezési korhatár: 40 év (a mindenkori JAK-tagságnak megfelelően)

A pályázathoz külön dokumentumban mellékelni kérjük a következő adatokat:

név, születési idő
jelige
lakcím
telefonszám, emailcím
rövid önéletrajz

A pályázati anyagokat kinyomtatva a JAK postacímére (1088 Budapest, Múzeum u. 7.) és elektronikusan a jak@jozsefattilakor.hu címre várjuk. A pályázónak hiánypótlásra egyszer van lehetősége, melyről e-mailben értesítjük. A pályázati feltételek nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelennek mínősül.

A pályázat leadási határideje: 2012. szeptember 9.

A beérkezett pályaművek mennyisége alapján a kiírók előválogatást tarthatnak. A beérkező pályázatokat elbíráló 5 fős kuratórium tagjai:

– Garaczi László, József Attila-díjas író
– Mikola Gyöngyi, irodalomkritikus, esszéista
– Szvoren Edina, Bródy-díjas író
– a JAK-füzetek mindenkori sorozatszerkesztői

A díjat 2012. novemberében adják át.