Liszt Ferenc és pozsonyi barátai

2011. október 21-én 17 órakor a Szlovák Nemzeti Múzeum Váralja kiállító termében (Žižkova 16.) megnyílik a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett Liszt Ferenc és pozsonyi barátai című kiállítás.

LISZT Ferenc és pozsonyi barátai

Liszt Ferenc (1811. 10. 22. Raiding – 1887. 7. 31. Bayreuth) – a 19. század zenei géniusza a korabeli Európa egyik legismertebb férfija, a zenei műfajokat tekintve nagyon sokoldalú személyiség volt. Mint fenomenális zongoravirtuóz olyan sikereket ért el, mint előtte senki Európában. A zongora forradalmáraként a zongorajáték lehetőségeinek addig nem ismert, elképesztő módozatait fejlesztette ki. Radikálisan megújította a szimfonikus zenét, a harmóniák, formák, és stílusok keverésével folytatott kísérletei pedig a XX. századi modern zene előfutárává tették. Karmesterként sem a hagyományos, hanem a modern zene híve volt, mindemellett eredeti gondolkodó és tehetséges író. Mint kora legnevesebb zongoratanára pedagógiai módszereivel a mai mesterkurzusok alapelveit követte. Számos jótékonysági rendezvény nagylelkű támogatójaként volt ismert, önzetlenül népszerűsítette más szerzők műveit, s tevékenységével sokat tett a művészek jobb társadalmi megítélésért.

Pozsony Liszt Ferencet művészi pályája több periódusában is ismerhette: mint csodagyermeket, mint tehetséges ifjú virtuózt, mint érett előadóművészt, a spirituális elmélyülésre törekvő zeneszerzőt és művészt, aki az egyházi rendbe is belépett. A kilencéves Liszt Ferenc első 1820-as pozsonyi koncertje indította el a zongoraművészt a nemzetközi karrier felé és a továbbtanuláshoz szükséges anyagi támogatást is megszerezte számára. Liszt további pozsonyi látogatásai és itt tartózkodásai – az 1885-ös utolsó látogatásáig – bizonyítják a művész-világpolgár és a város közötti élő, bensőséges kapcsolatot, Liszt érdeklődését a pozsonyi zenei élet iránt és tanúsítják számos pozsonyi polgárhoz fűződő baráti kapcsolatát.

A kiállítás eredeti történelmi dokumentumok és azok másolatai által mutatja be Liszt Ferenc személyiségét, életét, művészi tevékenységét és a korabeli Pozsony polgáraival tartott kapcsolatait. A kiállítás a dokumentumokat klasszikus múzeumi prezentáció formájában illetve modern vizuális módszerek, interaktív elemek és multimediális installációk felhasználásával mutatja be. A Liszt Ferenc és pozsonyi barátai témakörrel kapcsolatos dokumentumok főként pozsonyi gyűjteményi, levéltári, könyvtári és egyházi intézményekből származnak.

A Pozsonyi Városi Galéria (GMB) gyűjteményéből a kiállítás látogatói megtekinthetik egyebek közt a Liszt Ferencet és a korabeli pozsonyi kulturális élet képviselőit ábrázoló olajportrékat és mellszobrokat – Tilgner Viktor, Fadrusz János és Stróbl Alajos, a 19. századi művészet jeles képviselői alkotásait. A kiállítás során az érdeklődők megtekinthetnek számos, a korabeli Pozsonyt ábrázoló grafikát valamint metszetet.

A kiállításon megtekinthető dokumentumok túlnyomó része Liszt Ferenc egyik legnagyobb pozsonyi rajongója és Pozsony város levéltárosa, Batka János (1845-1917) hagyatékából származik, amely a Pozsonyi Fővárosi Levéltárban van elhelyezve. A hagyaték számos Liszt Ferenc által írt levelet, valamint a korabeli többnemzetiségű és többvallású Pozsony zenei életéről és Liszt Ferencnek a városban tett látogatásairól tanúskodó levéltári dokumentumot és fényképet tartalmaz.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – Zenetörténeti Múzeum gyűjteményéből kiállításra kerülnek egyebek közt korabeli zongorák és a hazai mesterek által készített hangszerek.

A Szent Márton Székesegyház, amely Liszt Ferenc élete során kompozíciói bemutatásának gyakori helyszíne volt (és ahol Liszt karmesterként is bemutatkozott), a kiállítás rendelkezésére bocsátotta történelmi kottaállvány-gyűjteményét.

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont a kiállítás rendelkezésére bocsátotta a korabeli zenei sajtó kiállítás anyagát.

A kiállítás szervezői: Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, SZNM – Zenetörténetii Múzeum, a Pozsonyi Városi Galéria, SZNM – Kárpáti Német Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás.

A kiállítás együttműködő partnerei: SzNM – A Szlovákiai Horvát Kultúra Múzeuma, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Budapest, Pozsonyi Városi Múzeum, Pozsonyi Fővárosi Levéltár, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Pozsonyi Városi Könyvtár, és a pozsonyi Szent Márton római katolikus plébániatemplom.