MKKI-programok Pozsonyban és vidéken

2011 első félévében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Kiemelten ajánljuk figyelmébe az e félévre eső, az EU-elnökséghez kapcsolódó kulturális programjainkat, melyeket a programfüzetben az elnökségi logóval jelöltünk. POZSONY, 2011. február 6., 10.30; Pozsony, Szlovák Rádió nagy hangversenyterme: ORGONAKONCERT A PIRAMIS ALATT * Király Csaba: Liszt átiratok
Király Csaba, Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas zongora ill. orgonaművész. Hitvallása: „Mély igazság, ahogy Kodály Zoltán vallotta: ’ Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be’. Egy művész számára nincs nagyobb öröm annál, minthogy művészetét odaadhassa mindazoknak, akik átérzik és megértik a nagy zenei alkotások igazi lényegét, s ebből erőt merítve törekednek arra, hogy lelki életük egyre jobbá és szebbé váljon, s ezáltal odaadó szeretetüket másoknak adhassák.” A Devín Rádió a hangversenyt élő adásban közvetíti. Jegyek kaphatók a Szlovák Rádió jegypénztárában pénteken (02.04.) 14.00-18.00 között, ill. a koncert előtt 9.00 órától (1 Eur).

2011. február 15., 18.00 www.svu.sk galériája, Dostojevského rad 2; Szlovák Képzőművészeti Únió: CITIES ON THE RIVER – nemzetközi kiállítás. A kiállítás két kulcskérdéssel foglalkozik. Az első a kortárs tájábrázolás jelentőségének kérdése. A 19. századi, ködbe vesző romantikus tájat az idő elmosta. A mai táj, legközvetlenebb környezetünk ma, a város. A városok a multikulturalitás, a kultúrák cserélődésének kiindulópontjaivá és központjaivá váltak. A várost a globalizálódással létrejött, új téri összefüggések átdefiniálják. A térképészet új dimenziói – GPS, Google Earth – a szimbolikus helyváltoztatás és a leképezés új formáit teszik lehetővé.
A második kérdés, amellyel a kiállítás foglalkozik, a közvetlen környezetünkkel kapcsolatos identitás. Ha a globális városnak ezt a koncepcióját szembeállítjuk a világ-egésszel, beszélhetünk-e ugyanolyan értelemben totalizáló identitásról? Kiállító művészek Magyarországról: Váli Dezső, Fehér László, Nemes Csaba, Kudász Gábor Arion. A kiállítás kurátorai: Pia Jardi (Iparművészeti Egyetem, Bécs), N. Mészáros Júlia (Városi Művészeti Múzeum, Győr). A kiállítás március 6-ig tekinthető meg.

D?JA VU KLUB, február 16. 18.00; Hlava XXII, Bazová 9.: Copy Con, a leghíresebb magyar underground ragga reppelés utánozhatatlan művelője, nyolctagú hip-hop zenekarával ad élő koncertet a pozsonyi klubban.Copy Con egy világszerte népszerű műfaj egyedülálló és egyelőre egyetlen hazai képviselőjeként jamaicai zenei gyökerekhez tér vissza. Fellépett már a Ladánybene 27, és az Irie Maffia zenekarokkal is. A Sziget fesztiválon évek óta fellelhető a fellépők között, de más fesztiválokon is feltűnik. Számait először a Tilos Rádióban hallhattuk leginkább, de azóta már több magyarországi rádióadó is sugározza, népszerűsége rohamosan nő. Együttműködésben a JAIK-kal.

2011. február 17. 20.00, Zrkadlový háj Kultúrközpont (Rovniankova 3): CENTRAL EUROPEAN JAZZ CONNECTION – koncert a Visegrádi Négyek megalapításának 20. évfordulója alkalmából
Mint azt a lengyel Kuba Stakiewicz által életre hívott formáció neve is mutatja, az együttest a jazzvilág kiemelkedő középeurópai személyiségei alkotják. A jazz, miközben nemzetközi nyelvet beszél, egy-egy adott országra jellemző elemeket is tartalmaz. Erre az alaptételre épül ez az újonnan létrehozott formáció, amelyben a szlovák gitáros, zeneszerző Matúš Jakabčic és Marián Ševčík dobos, a cseh nagybőgős Jaromír Honzak, a magyar trombitás Fekete-Kovács Kornél és a szlovén szaxofonista Primož Fleischman működik közre. Pozsonyi fellépésüket egy prágai közös szereplés előzi meg.doktoriskolájának hallgatója. Művészetében visszatérő elemként jelenik meg a mozgás és a néző bevonása az alkotásba, legyen az performansz, akció, installáció vagy videó. Az alkotást mindenkor megelőzi a idea, az ötlet; az azt közvetitő művészeti eszköz kiválasztásának minden esetben alárendelt szerepe van. A kiállítás 2011. február 28-ig látogatható.

TÁRSALGÓ – Magyarul beszélők klubja (MKKI könyvtárterme, Védcölöp út 54.)
Február 17-től május 26-ig minden csütörtökön 18.00-tól 19.30-ig (összesen 15 alkalommal).
Részvételi díj: 1 alkalom 5 euró (15 alkalom esetén 50 euró).
A Társalgó a magyarul beszélő szlovákok klubja. Célkitűzései: életszerű helyzetekben használni a magyar nyelvet, csiszolni a nyelvtudást, közelebbről megismerkedni a magyar kultúrával, megismerni más, magyarul beszélő szlovákokat, felfedezni Pozsony magyar „oldalát“ és nem utolsó sorban jókat beszélgetni. Jelentkezés: tarsalgo.mkki@gmail.com e-mail címen, ill. a 0904 046 718-as telefonszámon.

SPACE Residency Lab 2010 – kiállítás; SPACE gallery, Velehradská 7/A www.crazycurators.org
Kiállító művészek: Ivan Svoboda /CZ/, Jakub Jasiukiewicz /PL/, Süli-Zakar Szabolcs /HUN/, Matěj Smetana /CZ/
A kiállításon azok a képzőművészek és alkotások kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, akik a SPACE gallery meghívására részt vettek Pozsonyban egy 3 hónapos szimpóziumon. Ugyanakkor a régebbi alkotások is szerepelnek a tárlaton, amelyek jellemzőek művészetükre, s kifejezik művészeti felfogásukat, gondolatiságukat. Süli-Zakar Szabolcs jelenleg a Képzőművész Egyetem doktoriskolájának hallgatója. űvészetében visszatérő elemként jelenik meg a mozgás és a néző bevonása az alkotásba, legyen az performansz, akció, installáció vagy videó. Az alkotást mindenkor megelőzi a idea, az ötlet; az azt közvetitő művészeti eszköz kiválasztásának minden esetben alárendelt szerepe van. A kiállítás 2011. február 28-ig látogatható.

MKKI, Védcölöp út 54., 2011. február 23. 17.00: VISEGRÁDI SZALON
A panelbszélgetés magyarországi előadója Bartha Attila közgazdász, kutatási igazgató, (KOPINT-TÁRKI Konjuktúrakutató Intézet). A gazdasági válság különböző módon sújtja az adóssággal küszködő Magyarországot, A beszélgetést Gál Zsolt politológus vezeti (Comenius Egyetem). Társszervezésben a Cseh Centrum és a Lengyel Intézettel.

Méry Gábor: KÖZÉPKORI FALKÉPEK A SZEPESSÉGBEN
– fotókiállítás Prokopp Mária és Méry Gábor azonos című kiadványa képeiből
Méry Gábor már az 1980-as években fényképeken örökítette meg a csallóközi táj emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. 1998-ban Méry Ratio néven könyvkiadót alapított, amely az elmúlt években másfélszáz könyvet, hasonmás kiadványt, fotóalbumot és művészeti naptárat adott ki. Az itt megjelent könyvek nem csak művészi-könyvészeti értékük okán emelkednek ki a magyar könyvkiadás horizontjából. A kiadó működésében érvényesül az értékegyesítő, a hagyományt és a jelent felmutató törekvések mellett az újító szándék is. Méry Gábor fotográfusi, könyvkiadói és szervezői képességei folytán válhattak közkinccsé a már szinte elfeledett szepességi, gömöri kistemplomok freskói, várak, kúriák, kastélyok, udvarházak képei. A kiállítás 2011. február 25-ig tekinthető meg.

VIDÉK
KEMPELEN KÖZÉLETI KLUB
2011. február 4., 18.00; BOTTÉKA (Komárom, Jókai u. 25.): Médiaszabadság határok nélkül? Beszélgetés Borókai Gáborral (főszerkesztő, Heti Válasz)A „Kempelen Közéleti Klub” magyarországi és szlovákiai közéleti személyiségeket lát vendégül havi rendszerességgel (Komáromban, ill. Pozsonyban), hogy aktuális témákról vitatkozzanak. A mostani beszélgetés témája: a politika és a média viszonya. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.