Könyvtáraknak: Indul a Márai-program!

A könyvkultúra támogatását célzó, évi 1 milliárd forintos kerettel induló Márai-program pályázati kiírásait a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) két frissen létrejött ideiglenes kollégiuma készíti elő. A nagyszabású könyvszakmai program lebonyolítása az NKA 10 fővel felálló Márai Szépirodalmi Ideiglenes Kollégiumának és 8 fős Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégiumának a feladata lesz. Mint Szörényi László, a szépirodalmi Márai-kollégium vezetője elmondta, a két testület január 20-án alakult meg, egyéves mandátummal.

Beszámolója szerint a Márai-program keretében 680 magyarországi és határon túli magyar könyvtár gyarapíthatja állományát magyar nyelvű szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel. A két testület évente kétszer tesz közzé egy-egy 500 címből álló kötetlistát, melyre egyenlő arányban válogathatnak köteteket a kiadók által felajánlott címekből. A Márai-program pályázataira 2011-ben a kiadók nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel pályázhatnak, melyek között nem szerepelhet többek között tankönyv vagy szórakoztató irodalom. A pályázóknak a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25 százalékos engedményt kell vállalniuk, és fedezniük a könyvek szállításának költségeit.

Szörényi László hozzátette, a félévente közzétett 500-as listákon 150 cím A nemzeti kultúra minimuma elnevezésű csomag része lesz, melyet mindegyik kedvezményezett könyvtár megkap, a fennmaradó keretből pedig szabadon választhatnak majd a könyvtárvezetők.

Szörényi László az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Márai-programon keresztül az első könyvek várhatóan ősz elejére kerülhetnek a könyvtárakba.

A kollégiumok első feladata a Márai-program 2011. első félévi pályázati kiírásának elkészítése lesz. Császtvay Tünde, a tényirodalmi Márai-kollégium elnökének elmondása szerint a dokumentum szövege még nem született meg, mert néhány kérdés még eldöntésre vár.

Viták övezik például, hogy a kiadók pályázhassanak-e három évnél régebben megjelent kötetekkel, de az első kiírásnál várhatóan még nem lesz ilyen értelmű korlátozás – vélekedett Császtvay Tünde, hozzáfűzve azonban, hogy 2013-ra már csak új kiadványokat ajánlhatnak majd a könyves cégek.

A Márai-program költségvetéséből évi 40 millió forint jut a magyar nyelvű alkotók számára kiírt Márai alkotói támogatásokra, míg a kommunikációs részprogram keretein belül 95 millió forintot szánnak a kezdeményezés népszerűsítésére, honlapjának létrehozására, író-olvasó találkozók szervezésére. Az alprogramok lebonyolítása szintén a két ideiglenes kollégium hatáskörébe tartozik.

A tervek szerint a projektben később helyet kap a Publishing Hungary elnevezésű részprogram is, amelyből magyar műveket megjelentető külföldi kiadókat támogat, fordítói ösztöndíjakat ír majd ki az NKA. A Publishing Hungary elindulásának időpontjáról a két kollégiumi elnök egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

Zentai Péter László, a Márai-program kommunikációjában is szerepet vállaló Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója elmondta, az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét között új rendezvénysorozat elindítását tervezik a könyvkultúra népszerűsítésére, de a legfontosabb feladat jelenleg a pályázati kiírások közzététele. “Egyelőre azt sem tudjuk, hogy 80 év után először fizetnünk kell-e a könyvhét során igénybe vett fővárosi közterületért” – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Szörényi László megjegyezte, a – szépirodalmi és ismeretterjesztő munkák kiadását, valamint magyar irodalmi művek idegen nyelvre fordítását támogató – Magyar Könyv Alapítvány jelenlegi formájában áprilisig megszűnik, a folyamat részleteiről a kultúrát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól várnak tájékoztatást. (Forrás: MTI; www.litera.hu)