Elhunyt Németh Ica színésznő

A Jókai Színház mély megrendüléssel tudatja minden tisztelőjével, hogy életének 67. évében, január 14-én, pénteken délelőtt elhunyt Németh Ica, a komáromi Magyar Területi Színház (MATESZ), majd a Komáromi Jókai Színház színésznője.
Németh Ica színművésznőt 2011. január 18-án 12:30 órakor búcsúztatják Komáromban, a római katolikus temetőben.
Németh Ica Nagyudvarnokon született 1944. július 12-én. 1962-től 1966-ig a pozsonyi Színművészeti Főiskola növendéke volt. 1966 és 1978 között a MATESZ tagjaként előbb a fiatal intellektuel típusokat, később érettebb női szerepeket alakított. 1978 és 1983 között a Csehszlovák Rádió Magyar Főszerkesztőségének munkatársa lett. 1984-től játszott ismét a komáromi színpadon. 1997 júliusa és 1997 decembere között a Komáromi Jókai Színház igazgatói posztját is betöltötte.
Hosszú pályája során volt Adamecné (Szent Péter esernyője), Erzsike (Liliomfi), Éva (Az ember tragédiája), Emília (Othello), Agata (Bűntény a Kecske-szigeten), Ranyevszkája (Cseresznyéskert), Gertrudis (Bánk bán), Lollia (CAliguLÓ), Vizyné (Édes Anna), Pernelle asszony (Tartuffe), Banya (Indul a bakterház), Mirigy (Csongor és Tünde), Millerné (Ármány és szerelem), Anya (Vérnász). Vénasszony (Énekes madár). Munkásságával kiérdemelte a Magyar Játékszíni Társaság Hűség-díját és a Szlovák Irodalmi Alap Életműdíját. Színpadi halálát Noel Coward: Forgószínpad című vígjátékában, Mary O’Donell szerepében már eljátszotta 2008 márciusában. Valódi halálának napján az Énekes madár című színmű előadásában lépett volna fel Budapesten. Fotó: Dömötör Ede (2) és archívum (1)

1. Az Anyát alakította a Vérnász című Lorca-drámában2. Forgószínpad. Petrécs Anna (Bonita Belgrave) és Szentpétery Aranka (Lotta Bainbridge) társaságában3. Bánk bán – 1988. Ropog Józseffel