Illusztrátorok és meseírók pályázhatnak

„Együtt lenni jó!” – „A mesék és illusztrációk segítségével küzdjünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!” címmel hirdet pályázatot a Csodaceruza illusztrátoroknak és meseíróknak.

A pályázat témája: „Küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen.”
A kiírók a mesék és a képek erejével szándékoznak megmutatni, hogy a szegénység és a kirekesztés nem játható út sem Magyarország, sem Európa számára! Olyan illusztrációkat és meséket várnak, amelyek a művészet eszközeivel rávilágítanak a szegénységben és kirekesztettségben élők helyzetére. Bíznak abban, hogy a pályázatra beküldött művekkel elősegíthetik az értelmes társadalmi közbeszédet, melynek hatására mérséklődik a szegénység, és befogadóbbá válik a társadalom a kitaszítottakkal szemben.
Mindkét kategóriában pályázhat minden 18 éven felüli professzionális és amatőr alkotó. A beérkezett illusztrációk közül a legjobbakat a mottóval azonos című („Együtt lenni jó”) kiállítás keretében mutatják be 2010. április 19. és május 13. között a Művészetek Palotájában, amely a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválnak is otthont ad 2010. április 30- tól május 2-ig.
A legjobb illusztráció fődíja: 300.000 Ft
II. díj: 200.000 Ft
III. díj: 100.000 Ft
A legjobb mese fődíja: 300.000 Ft
II. díj: 200.000 Ft
III. díj: 100.000 Ft
A díjakat az E.ON Hungária Zrt. ajánlotta fel. Az E.ON-díj mellett közönségdíjat és számos szakmai különdíjat is kiosztanak, amennyiben a beérkezett pályázati művek minősége azt lehetővé teszi. A díj átadása ünnepélyes keretek között a Gyermekirodalmi Fesztivál egyik kiemelt eseménye lesz.
A pályázat kiíróinak célja, hogy mind a szakma, mind a szélesebb közönség számára hangsúlyozzák a művészi minőségű illusztráció szerepét a jelenkor vizualitásában, és kiemeljék a gyermekirodalom óriási jelentőségét a felnövekvő nemzedékek szellemi, lelki fejlődésében és a magyar nyelvi kultúrában.
A nevezési díj: 4.000 Ft. A nevezési díjat az alábbi számlaszámra kérik átutalni, Csodaceruza: 10102086-44002800-00000002 (A nevezési díjat a szervezési és kiállítási költségekre fordítják.)
Az alkotásoknak a kiírásban megfogalmazott témához kell kötődniük.
A pályázat jeligés! Minden jeligéhez csak egy alkotás tartozhat!
AZ ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT RÉSZLETEI
50 x 70 cm-nél nem nagyobb, szabadon választott technikával készülő munkákat várnak. Lehet egyetlen kép vagy maximum 3 képből álló sorozat (a mérethatár ez esetben a három kép együttes méretére vonatkozik).
Illusztrációkat a megadott vagy olyan szabadon választott gyermekirodalmi művekhez várnak, amelyekben hangsúlyosan megjelenik a szegénység és a társadalmi kirekesztettség.
Gyermekirodalmi művek például: magyar népmesék, Móricz Zsigmond: Árvácska, Charles Dickens: Twist Olivér, Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön, Móricz Zsigmond: Hét krajcár, Andersen: A gyufaárus kislány, Michael Ende: Momo.
A pályamunkákat első körben digitalizált formában: jpg, jpeg, tif vagy pdf formátumban, CMYK színbeállítással, 300 dpi felbontással előkészítve valamilyen hordozóra feltöltve (cd, dvd) kérik postai úton elküldeni az alábbi címre:
Csodaceruza, 1393 Budapest Pf. 340 (Kérjük, a borítékra is írják rá a jeligét!)
A boríték a pályamű mellett tartalmazza a nevezési díj befizetését igazoló szelvény másolatát, rajta a jeligével vagy internetes átutalás esetén a tranzakcióról szóló banki feljegyzést. Egy másik, jeligével ellátott leragasztott borítékban kérik elhelyezni az alkotó adatait (név, telefonszám, postacím, e-mailcím, rövid szakmai vagy nem szakmai életrajz), az alkotáshoz használt technika leírását és az alkotás címét. A kiállításra beválogatott eredeti munkákat, melyeket a Művészetek Palotájában mutatnak be, április első hetében a helyszínen gyűjtik be az erről értesített művészektől, kiállításkész (50×70-es mérethez paszpartuzott) állapotban.
A zsűri elnöke: Rényi András művészettörténész, esztéta, az ELTE Művészettörténeti Intézet igazgatója, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Tanácsának tagja
A zsűri tagjai:
Keresztes Dóra grafikusművész
Pálfi György docens, MOME
Virág Jenő, az Art Limes folyóirat főszerkesztője
Vojnich Erzsébet Munkácsy-, AEGON-díjas festőművész

A MESEPÁLYÁZAT RÉSZLETEI
A pályázat szövege minimum 3000, maximum 7-8000 karakter lehet. A pályamunkákat doc, rtf vagy pdf formátumban, valamilyen hordozóra másolva (cd, dvd) kérik postai úton elküldeni az alábbi címre: Csodaceruza, 1393 Budapest Pf. 340 (A kiírók kérik, a borítékra is írják rá a jeligét!)
A boríték a pályamű mellett tartalmazza a nevezési díj befizetését igazoló szelvény másolatát, rajta a jeligével, vagy internetes átutalás esetén a tranzakcióról szóló banki feljegyzést. Egy másik, leragasztott borítékban kérik elhelyezni az alkotó adatait (név, telefonszám, postacím, e-mailcím, rövid szakmai vagy nem szakmai életrajz).
A zsűri által legjobbnak ítélt munkákat az illusztrációs kiállítás ideje alatt a Művészetek Palotájában helyben olvasható módon hozzák nyilvánosságra, de bemutatják a Csodaceruza és más folyóiratok hasábjain is, valamint az interneten, a rendezvény saját honlapján és partnereink oldalain is.
A zsűri elnöke: Háy János József Attila-, Füst Milán-, Palládium-díjas író
A zsűri tagjai:
Both Gabi, a Csodaceruza szerkesztője
Győri Hanna fordító, kritikus
Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony kiadó főszerkesztője
Szigethy Katalin, a Naphegy kiadó főszerkesztője
A pályázat postára adási határideje: 2010. március 20.
Díjátadó: 2010. április 30., Művészetek Palotája
A fesztivál „tündére” D. Tóth Kriszta televíziós újságíró, a Lolamesék írója
Szervezők:
Csodaceruza folyóirat
Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete
Helyszín: Művészetek Palotája
www.egyuttlennijo.net
www.csodaceruza.com
www.gyie.hu