Henkel Art.Award. 2010 pályázat

Henkel Art.Award. 2010: művészeti díj Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 31 országában. Leadási határidő: 2010. június 10., csütörtök 16 óra

A bécsi székhelyű Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) 2010-ben is meghirdeti Henkel Art.Award. pályázatát, mely az egyetlen átfogó művészettámogatási díj Közép-Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. A Henkel Art.Award. pályázatra 31 ország művészei nyújthatják be jelentkezésüket. A legjobbnak ítélt alkotás 7 000 euró pénzjutalomban részesül. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertesnek idén is lehetősége nyílik arra, hogy egy saját kiállítást rendezzen a bécsi MUMOK Múzeumban, illetve hazájában is.
A Henkel Art.Award. a kortárs képzőművészet területéről (festészet, grafika, fotó, videó és installáció ) várja idén a művészek jelentkezését. A többlépcsős kiválasztási folyamat végén egy kurátorokból és múzeumi szakemberekből álló nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest.
A pályázat szakmai együttműködő partnere a KulturKontakt Austria, amely már húsz éve kezdeményez és népszerűsít művészeti projekteket Közép-, Kelet-, és Dél-Kelet Európában. A projekt másik szakmai partnere 2009. óta a MOMUK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig).
2007-ben Domán Rajmund magyar formatervező pályázó nyerte el a fődíjat kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével és saját kiállítását az APRoPÓDIUM Galériában rendezte meg.
Az utóbbi években a Henkel Art.Award. számos résztvevője és nyertese szerepelt nemzetközi kiállításokon, és többen arra használták fel a pénzdíjat, hogy elindítsák nemzetközi karrierjüket. A 2008-as díjazott, Miha Strukelj például részt vett a tavalyi Velencei Biennále rendezvényen.