Jogod van túlélni?

A progresszió az én értelmezésemben rugalmasságot, kreativitást, adaptív reagálást jelentene. Mindezen elvárás sajnos nem alkalmazható hazai leghaladóbb pártunkra sem, a liberálisokra végképp, a többiről nem is beszélve.

Mert a járványkezelést a saját konzervatív, dogmatikus, szélsőséges hozzáállásuk – ergo rugalmatlanságuk – miatt nagyon eltolták. Sovány vigasz, hogy nem csak nálunk.

Képzeljék el, hogy egy nem a lehetséges szavazók kegyeit kereső, valóban a köz javát akaró kormány volna hatalmon. Nem azt kellett volna lépnie, hogy amint a nemzetközi tudományos közeg elkészíti a legelső működő, vírust megfékezni képes vakcinát, azonnal beszerzi és mindenki számára kötelezően és ingyen alkalmazza?

Nem enged a világháló segítségével egyre nagyobbra dagadó mindenféle észmegállító ökörségben hinni képes csoportoknak, politikai ellenfeleknek, hanem határozottan és keményen fellép az ország minden lakója érdekében.

Mert nem lehet vita tárgya, hogy kinek van joga (hite, tudása, szerencséje) túlélni egy elég jól körülírható és előrejelezhető járványt. (Mindenkinek. Kormányzati felelősséget vállalni az esetleges perekért nem került volna többe, emberileg végképp!, mint az esetlegesség, az utalványok, lottók és szétvert kirakatok, béna gazdaság, lélegeztetőgépek, túlmunka, elhalasztott életmentő műtétek, felesleges halálok…)

Mert mint a helyzet mutatja: másképpen sajnos nem megy, mint kötelezően, ahogy a fertőző gyermekbetegségek leküzdése ellen sem használ más.

Haraszti Mária