A füleki vár és a Városi Honismereti Múzeum júliusban újból megnyitja kapuit

A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye

Az év első felében kialakult rendkívüli helyzet jelentősen kihatott Fülek idegenforgalmára is. A várban, amely a város leglátogatottabb nevezetessége, rendszerint március közepén kezdődik a turistaidény. A nemzeti kulturális műemlék a folyamatban lévő rekonstrukciós munkálatok miatt idén április 13-án nyitotta volna meg kapuit, azonban hasonlóan, mint a Városi Honismereti Múzeum, még mindig zárva tart. A koronavírus-járvány miatt elmaradt, illetve elnapolódott néhány rendezvény is – közöttük a közkedvelt Múzeumok és Galériák Éjszakája, vagy a Füleki Várjátékok.

A jó hír viszont az, hogy 2020. július 1-től a vár újra megnyitja kapuit a látogatók részére! A már megszokott nyitvatartási időben áll az érdeklődők rendelkezésére – október végéig a hét minden napján, 10:00 órától 18:00 óráig, míg november 1-től november 15-ig 8:00 órától 16:00 óráig. Az ideérkezőket a vármúzeum és a földalatti folyosóban berendezett kiállítás mellett történelmi hangulat és élménydús időtöltés várja. Az idei szezon újdonsága lesz a régészeti tanösvény és a várudvarból nyíló kézműves ház, amely hagyományos mesterségek bemutatására, valamint csoportos foglalkozások színtereként fog szolgálni. A lenti várudvarban lévő, újonnan zsindelyezett, félkör alakú bástyában található tájékoztató panelek a környék várairól nyújtanak értékes információkat. Az említett fejlesztések a „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ megnevezésű Interreg-pályázat keretén belül valósultak meg. A támogatási programnak köszönhetően épült meg továbbá a nagy befogadóképességgel rendelkező parkoló a vár alatt, melynek részét képezi a városfal egyetlen máig fennmaradt, felújított bástyájában létrehozott információs pont. Újdonságnak számít a ferences kolostorban berendezett kiállítás is, amely az épület és a ferences rend történetét dolgozza fel, és a várjegy keretében tekinthető meg. A város múltját a 17. század végétől egészen a 20. század hatvanas éveiig a városi múzeum gazdag tárlata ismerteti. Július elsejétől a múzeum keddtől péntekig tart nyitva. A térség egyéb látványosságai iránt való érdeklődés fokozása céljából idén is folytatódik a füleki vár, a somoskői vár és a rappi Novolandia Termálfürdő között elindított, kölcsönös kedvezményes program.

A Füleki Vármúzeum vezetősége köszöni az eddig tanúsított bizalmat és reméli, hogy az intézmény továbbra is örvendhet a látogatók érdeklődésének, akik számára ismét kísérőprogramokkal tarkított, gazdag kulturális élményeket tud majd nyújtani.

Feledi Gergely: Füleki vár
Feledi Gergely: Füleki vár