A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját megelőzően ismételten megerősítjük a nők és lányok ellen elkövetett erőszak felszámolása iránti elkötelezettségünket.

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak az emberi jogok súlyos megsértése, ennek ellenére továbbra is széles körben elterjedt a világon. Helytelen és változtatást igényel az a felfogás, hogy a nők zaklatása vagy a velük szembeni erőszakos viselkedés normális és elfogadható. Mindegyikünk felelőssége megálljt parancsolni, és nyíltan elutasítani az erőszak vagy a zaklatás bármilyen megnyilvánulását, továbbá kiállni az áldozatok mellett.

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak mindenütt jelen van: otthon, a munkahelyen, az iskolákban és az egyetemeken, az utcán, a tömegközlekedési eszközökön és az interneten. Bármelyik nővel megeshet, hatással lehet általános jóllétére, illetve korlátozhatja társadalmi életét. Az Európai Unióban a nők mintegy fele tapasztalt már verbális, fizikai vagy online szexuális zaklatást. Az Eurostat szerint az EU-n belül az emberkereskedelem áldozatainak 80%-a nő.

Világszerte évente mintegy 12 millió 18 év alatti lány megy férjhez, azaz minden második másodpercben egy. A házas lányok gyakran hamar teherbe esnek, otthagyják az iskolát, és esetükben nagyobb a kockázata a családon belüli erőszaknak, mint a felnőttként házasságot kötött nőknek. A női nemi szervek megcsonkítása – amely mintegy 30 országban még ma is fennálló gyakorlat – legalább 200 millió nőt és lányt érint. A migráns nők különösen kiszolgáltatottak, és jobban ki vannak téve a bántalmazásnak vagy az erőszaknak.

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak megszüntetése a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend középpontjában áll. Az első lépést jelenti a globális béke és biztonság felé, és előfeltétele az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség, a demokrácia és a gazdasági növekedés előmozdításának, védelmezésének és kiteljesítésének.

Az Európai Unió jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra felszámolja a lányok és nők elleni erőszakot. Tevékenységünk meghozta gyümölcsét. Már látszanak a változás első jelei.

Az elmúlt két évben több mint 1,5 millió lányt és nőt támogattunk a női nemi szervek megcsonkításával kapcsolatos védelemre és gondozásra irányuló szolgáltatásokkal. 8,5 millió embert képviselő 3000 közösség jelentette be nyilvánosan, hogy felhagy ezzel a gyakorlattal. A gyermekházassággal kapcsolatban az EU több mint 1,6 millió személyt ért el olyan kezdeményezések révén, amelyek célja a lányok jogaival kapcsolatos hozzáállás és gyakorlatok megváltoztatása.

A globális kihívások olyan globális megoldásokat tesznek szükségessé, amelyeket leginkább nemzetközi partnereinkkel szorosan együttműködve és hatékony multilateralizmus keretében lehet kialakítani, majd megvalósítani. Múlt év decemberében a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemre irányuló globális fellépésről kötöttünk megállapodást az OECD-vel, az Európa Tanáccsal és a Nemek Közötti Egyenlőségért és a Nők Társadalmi Szerepvállalásának Növeléséért létrehozott ENSZ-szervezettel. Fokozzuk együttműködésünket, és arra szólítottuk fel a köz- és magánszektorbeli világvezetőket, hogy vegyenek részt a nők és lányok ellen elkövetett erőszak felszámolását célzó fokozott globális törekvésekben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetével partnerségben elindítottuk a Reflektorfény kezdeményezésünket, egy többéves, globális kezdeményezést, amely a nők és lányok elleni erőszak valamennyi formájának megszüntetésére összpontosít. A példa nélküli, 500 millió eurót kitevő induló beruházás révén védelmet és felszólalási lehetőséget biztosítunk azoknak a nőknek és lányoknak, akiket társadalmaik elhallgattattak, de most szólni kívánnak. Emellett vezető szerepet vállaltunk a „veszélyhelyzetekben elkövetett nemi alapú erőszakkal szembeni védelem biztosítására irányuló cselekvési felhívás” elnevezésű globális kezdeményezésben. E fellépés révén közel 80 támogató vesz részt a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos elszámoltathatóság előmozdításában.

Azon is munkálkodunk, hogy lezárjuk az EU csatlakozását az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és zaklatás elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló isztambuli egyezményéhez, amely védelemhez való jogot és támogatást biztosít az áldozatok számára.

Véglegesen meg kell szüntetnünk a nemi alapú erőszakot. Az Európai Unió továbbra is fáradhatatlanul dolgozik e cél megvalósításán. Az erőszak nélküli élet elidegeníthetetlen alapjog: azzal, hogy a nőket és a lányokat megfosztjuk a szabadságtól, a világtól vesszük el a szabadságot.”

 

További információk

Kérdések és válaszok a nők elleni erőszakról