Egy órácska a könyvtárban a tavaszi szünet alatt Füleken

picture

 

 

 

A márciusi hónapot nemcsak a tavasz eljöttével, hanem a könyvekkel is összekapcsoljuk. Március a könyv hónapja. A Szlovákiai Könyvtárak Hete elnevezésű országos rendezvény keretén belül a Füleki Vármúzeum érdekes programokkal készült a Városi Könyvtárban. 2016. március 1-jén szeretettel várunk minden gyermeket az Egy órácska a könyvtárban a tavaszi szünet alatt című rendezvényünkre. A kicsiket 10:00-től 11:00 óráig szlovák, majd 11:00-től 12:00 óráig magyar nyelvű meseolvasás, a könyvtárról folyó rövid beszélgetés, mesekvíz és kifestők várják.

Az intézmény következő rendezvénye a Miniatűr könyvek című kiállítás megnyitója, melyre a gyűjtővel – Szamos Géza mérnökkel folytatott beszélgetéssel egyetemben 2016. március 3-án, 16:30 órakor kerül sor. A miniatűr könyvek gyártásáról már a 14-ik századi forrásokban is szó esik, egyes vélemények szerint azonban már az antik korban ismerték őket. Ma már sokféle témájú miniatűr könyvet találunk, szakácskönyvektől egészen a lexikonokig. Gyártásuk munkaigényes és költséges, ezért gyűjtésük ritka és nem olcsó hobbinak számít.

A füleki Szamos Géza érdeklődését hatéves korában keltette fel az első miniatűr könyv, amelyet a helyi könyvesboltban látott. Gyűjtésükkel a hetvenes évek elejétől foglalkozik. Elmondása szerint:Egy gyűjtemény kialakításához, nagyon sok év, türelem, kutatás és megértés kell, főleg a családtagok részéről. Örülök, hogy mindezt megkaphattam.”

Gyűjteményében jelenleg majdnem 500 miniatűr könyv található, amelyek közül a legszebbeket a Füleki Városi Könyvtár előterében tekinthetik meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

(A Füleki Vármúzeum sajtóközleménye)