Szoboremlékek – Jaroslav Kubička művei Besztercebányán

Spomienky na sochy (Szoboremlékek) címmel látható a  Jaroslav KubičkaJaroslav Kubička műveiből rendezett kiállítás Besztercebányán a Bethlen házban. A kiállítás február 21-ig látogatható!

Jaroslav Kubička Prágában kezdte tanulmányait, később Pozsonyban Mudroch professzor tanítványa volt. 1960–1985 között Besztercebányán élt és alkotott. Dolgozott a Bél Mátyás Egyetem Pedagógia Karán, része volt a Képzőművészeti Tanszék megalapításában.

Tanulmányainak idejéből származó olyan rajzok és pasztellek is láthatóak a tárlaton, amelyek eddig csupán Alsókubínban (Dolný Kubín) voltak kiállítva. A tárlat bemutatja a képzőművészet szerepét a múlt század 60-as, 70-es éveinek nagyvárosi építészetének alakításában a fővároson kívül is.

Kubička Kucsera Klára kiállításmegnyitón

„Sokoldalú művész és egyben pedagógus is volt. Sosem vesztette el kapcsolatát a realitással, ötleteit a szimbólumok jelentéseivel töltötte meg, vagy az architektúra részleteit formálta át absztrakt szobrászi alkotássá. A dinamikus íves formák alkalmazását a szülőföldjén fellelhető gördülő kövek élményével, azaz a kőkorszakból ott maradt kőbálványokkal kapcsolatos élményeivel magyarázta. Alkotói létezése összefonódott a tájjal, az urbánus és a belső térrel egyaránt” – mondta megnyitójában Kubička Kucsera Klára művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Jaroslav Kubička