Múzeumok és Galériák Éjszakája 2015

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Múzeumok és Galériák éjszakája nyolcadik évadjára, amely 2015. május 16-án kerül megrendezésre.

plakat_muzejsz2015Az esti programot 18:00 órai kezdettel a „Kőfaragók – kővirágok” című tárlat nyitja a Városi Honismereti Múzeumban. A kiállítás, melynek kurátora Agócs Attila, PhD. néprajzkutató, a nógrádi kőfaragók és kőbányák történetét tárja a látogatók elé. A  munkaeszközök, ruházat, dokumentumok és nagyított korabeli fényképek mellett, kiállításra kerülnek a környék kőbányáiból származó látványos ásványi képződmények is. A bemutatott tárgyak a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a Füleki Vármúzeum, a losonci Nógrádi könyvtár gyűjteményeiből, illetve magánygyűjteményekből származnak. A kiállítás 2015. augusztus 7-ig lesz megtekinthető. A megnyitót követően az érdeklődők részt vehetnek az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör 1967 és 1972 közötti időszakban készült digitalizált archív filmjeinek vetítésén.

A vár Bebek–tornyában 19:00 órai kezdettel nyílik a „Jövőnk a múltunkban” című kiállítás, ahol a magyarországi szlovákság népi kultúrája kerül bemutatásra. A tárlatot, mely viseletes bábuk és korabeli fénykép-nagyítások segítségével mutatja be a magyarországi szlovákok népszokásait, főkötő- illetve evangélikus énekeskönyv gyűjtemény is színesíti. A kiállított viseletek és tárgyak magánszemélyektől, illetve magyarországi szlovák néprajzi gyűjteményekből származnak. A kiállítás, melynek kurátora Király Katalin, PhD. néprajzkutató, 2015. szeptember 13-ig lesz látogatható.

A középső vár színpadán tartja meg 19:45 órai kezdettel „Csömöri pillanatok” című hagyományos csömöri szlovák táncokból összeállított bemutatóját a Furmicska Néptánc Egyesület. Ezt követi a Csavarszínház Francois Villon verseiből válogatott irodalmi-zenei előadása 20:15 órakor. Végül az est különleges hangulatát a Füleki vár barokk motívumokkal történő speciális színes megvilágítása emeli, a Guru Brothers funk zenekar koncertjének kíséretében, 21:30 órai kezdettel. Az est folyamán a látogatókat a Defensores történelmi csoport animációs műsora is szórakoztatja majd, a kazamatában berendezett „Történelmi kocsmában”, ahol a bátrabbak hagyományos italokat is kóstolhatnak szimbolikus fizetség fejében.

A vár területe 23:00 óráig lesz látogatható.

A BELÉPÉS A FÜLEKI RENDEZVÉNY MINDEN PROGRAMJÁRA DÍJTALAN!