II. Martosi Szabadegyetem

Július 9., szerda

15:30 Martosi Kultúrotthon „Nem lehet helye lemondásnak” – A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény – és grafikai gyűjteményének darabjait láthatja a közönség a Martosi Kultúrotthon kistermében. A kiállítást megnyitja: Kalita Gábor festőművész, a gyűjtemény kurátora. Köszöntőt mond: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Martényi Árpád, az Esterházy Emlékbizottság elnöke.
16:00 Martosi Kultúrotthon Felelősséggel és hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika. A nemzeti integráció 21. századi lehetőségeit Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke vitatják meg.
17:30 Nagyszínpad Klinika
20:00 Nagyszínpad Budapest Bár
22:00 Nagyszínpad História

Július 10., csütörtök

10:30 Színpad udvar Egy skandináv humanista útja – Björn Cato Funnemark norvég politológussal, emberi jogi szakértővel, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosával Molnár Imre történész beszélget.
11:30 Árgyélus ház A felvidéki oktatás jövője – Pék László, a Nemzeti Tehetségépítő Tanács elnöke az oktatási hálózat állapotáról tájékoztatja a közönséget. Albert Sándor „Hogyan tovább a szlovákiai magyar közoktatásban?“ c. könyvében közösségébresztő vitát kezdeményez a honi oktatás és intézményeink jövőjéről. A Selye János Egyetem egykori rektorának beszélgetőtársa Szigeti László egykori oktatásügyi miniszter, az MKP országos tanácsának elnöke.
12:30 Színpad udvar Körkép sátor: Az újságírói szakma presztízse és izgalmai – Marek Vagovič (.týždeň) és Bódis András (Heti Válasz) avatnak be az oknyomozó újságírás rejtelmeibe, Ablonczy Bálinttal (Heti Válasz) pedig arról beszélgetünk, milyenek vagyunk a szomszéd szemével.
14:00 Népzenei színpad A kurta szoknyás falvak hagyományőrzőinek előadása: Bény és Kéménd.
14:30 Színpad udvar Borkóstoló és borkalauz Geönczöl Attila garamkövesdi bor szakújságíróval.
15:00 Kisszínpad Kicsi Hang
16:00 Kisszínpad Dark Thunder
16:00 Erdei előadótér 2014: A választások éve – A mozgalmas politikai tavasz értékelésére és a jövő kihívásainak ismertetésére Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Berényi József, az MKP elnökének közös fórumán kerül sor.
17:30 Népzenei színpad Muzsikás
19:00 Nagyszínpad Molnár Ferenc Caramel
21:00 Nagyszínpad Rómeó Vérzik
23:00 Nagyszínpad Zsapka-Emmer Duó

Július 11., péntek

10:30 Színpad udvar Korunk aranyos fiúi – Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval beszélgetünk. Vendégként a „Kemény-legénység” további kiválóságai várhatók.
11:30 Árgyélus ház Körkép Sátor: “A vándort az út is eltartja.” – Vetítéssel egybekötött beszélgetés Méder Áron világutazóval, a tengerek vándorával három éves földkerülő útjáról.
12:30 Színpad udvar Ki a valódi beteg, a magyar foci vagy a magyar társadalom? Beszélgetés Bordás Sándor szociálpszichológussal és Ferenczi Attila labdarúgás-szakíróval, edzővel.
13:00 Népzenei színpad Népzenei és hagyományőrző csoportok Csicsóról és Kolozsnémáról
13:30 Árgyélus ház „Néhány Szelet” – Fiala Ilona első regényének bemutatója
14:30 Színpad udvar Egy sárga-kék sikerkorszak hajnalán? – Beszélgetés Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával, a DAC többségi tulajdonosával
15:00 Kisszínpad Nautilus
15:30 Népzenei színpad Rivalda Színház
16:00 Erdei előadótér Merjünk nagyok lenni – Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Bárdos Gyula, az első magyar elnökjelölt közös fóruma
16:30 Kisszínpad Kerecsen
18:00 Színpad udvar Körkép sátor: Régi magyar konyha – Az élet fűszere – Kóstolóval egybekötött fűszerismertető
19:00 Nagyszínpad Kállay-Saunders András
20:00 Kisszínpad Expired Passport és Török Ádám
21:00 Nagyszínpad Tankcsapda
23:00 Nagyszínpad Vadkerti Imre és barátai

Július 12., szombat

9:00 Ógyalla Felvidéki Labdarúgó Bajnokság – csoportmérkőzések
10:30 Árgyélus ház HUNINEU sátor: Kisebbség helyett közösséget – Kiss Antal, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviselete brüsszeli irodájának (HUNINEU) vezetője tart előadást
11:30 Színpad udvar „Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz” – A Baross Gábor Terv részletes bemutatása Farkas Ivánnal, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnökével, Vitárius Lajossal, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság szakértőjével, Horbulák Zsolttal, a Trencséni Alexander Dubček Egyetem adjunktusával, Mihók Gáborral, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kassai irodavezetőjével és Rajkovics Péterrel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági Bizottságának vezetőjével.
12:30 Árgyélus ház Hány arca van Edvard Benešnek, illetve kik és miért akarnak ügynököt csinálni Esterházy Jánosból? Tóth Endre, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem és a Sziléziai Egyetem tanárának előadása. Beszélgetőtárs: Csáky Pál, az MKP EP képviselője
13:00 Kisszínpad Ayers Rock
13:30 Színpad udvar HUNINEU sátor: Autonóm fiatalok – Európai autonómiák – Milyen az őshonos nemzeti közösségek élete az egységesülő Európában? Vendégeink katalán, feröer-szigeteki és dél-tiroli fiatalok. A beszélgetés moderátora: Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkára és szakértője.
14:00 Népzenei színpad Garam-menti néptánc-és hagyományőrző csoportok fellépése Színpadon a Garam Menti Néptánc Együttes, a kisgyarmati Dédapáink Nyomában hagyományőrzők, valamint Hermann Mónika és Hermann Ákos garampáldi mesemondók
14:30 Árgyélus ház Körkép sátor: Szex tabuk nélkül – Mikor? Mit? Hogyan? Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgetünk.
14:30 Kisszínpad Black Side
15:30 Erdei előadó Kárpát-medencei kerekasztal: Berényi József(MKP), Kelemen Hunor(RMDSZ), Pásztor István(VMSZ) és Brenzovics László(KMKSZ)
16:00 Erdei előadó Kárpát-medencei kerekasztal: Berényi József(MKP), Kelemen Hunor(RMDSZ), Pásztor István(VMSZ) és Brenzovics László(KMKSZ)
16:00 Kisszínpad Spliff447
18:00 Nagyszínpad Benkó Dixieland Band és Peter Lipa
20:00 Martosi Kultúrotthon Hazám, Felvidék – A komáromi nagygyűlés 20. évfordulója alkalmából készült kötetet Pásztor István, a könyv felelős kiadója mutatja be
21:00 Nagyszínpad Gringo Sztár Geszti Péterrel
22:00 VB kivetítő Foci világbajnokság – bronzmeccs
23:00 Nagyszínpad MadDogX

Július 13., vasárnap

9:00 Ógyalla Felvidéki Labdarúgó Bajnokság – rájátszás
10:30 Árgyélus ház Sorsközösségben, avagy önkormányzatiság a gyakorlatban – Vendégeink az Országos Szlovák Önkormányzat és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete képviselői
11:30 Színpad udvar Körkép sátor: Felvidéki sikersztori: – Az igazán jó sör titka, avagy az út Gömörből a világ száz legjobb söre közé – A Kaltenecker sörgyár alapító tulajdonosával, a rozsnyói Kovács Lászlóval beszélgetünk
12:30 Színpad udvar Európa egy új korszak peremén, avagy mi várható az EP választások után az öreg kontinensen? – Szájer József ( Fidesz ) és Csáky Pál ( MKP ) EP képviselők beszélgetnek.
13:00 Népzenei színpad Magyar Dudazenekar
14:00 Erdei előadó Ökumenikus Istentisztelet
15:00 Népzenei színpad Felvidéki nótadélután Dóka Zsuzsával, Bősi Szabó Lászlóval, Gubík Magdival és Csókás Bertalannal. A talpalávalót Szőllősy Sándor és cigányzenekara szolgáltatja.
15:00 Árgyélus ház Körkép sátor: Felvidék-Horná Zem c. animált dokumentumfilm vetítése – Kitelepítés. Szinte minden felvidéki magyar családban a traumát jelenti. Még élő rokonaink, nagyszüleink, dédszüleink szívfájdalomát, visszaemlékezéseiket az akkori történésekre. Felvidék. Egyeseknek az ígéret földje, másoknak szülőföld, melyet akaratukon kívül el kellett hagyniuk. Felvidék – Horná zem. Vladislava Plančíková, a magyarországi Tótkomlósról áttelepült szlovák család unokájának dokumentumfilmje.
16:00 Nagyszínpad Örökség
19:00 Nagyszínpad Ismerős Arcok
21:00 Kisszínpad Foci világbajnokság – döntő

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják. Bővebb információk ITT érhetők el.