Múzeumok éjszakája Pozsonyban és Rimaszombatban

Noc múzeíMindenkit szeretettel vár a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Žižkova 18)!
Kínáltuk:
1. Hagyományok és értékek. Magyarok Szlovákiában – az állandó kiállítás bemutatása – 15. 00 – 22.00
2. Nógrád kincei. A Nógrádi Múzeum és Galéria kiállításának bemutatása – 15.00 – 22.00
3. Laczkó Juli-Tomáš Rafa: Finom különbségek. Az installáció bemutatása a múzeum pincegalériájában – 15.00 – 22. 00
4. A somorjai The Butchers bluesrock banda akusztikus koncertje a Brämer-kúria udvarán – 19.30

Rimaszombatban a Gömör-Kishonti Múzeum, a Városi Galéria és a Turisztikai Információs Központ is csatlakozik május 17-én, szombaton a Múzeumok világnapja alkalmából szervezett országos rendezvénysorozathoz, és számos izgalmas eseménnyel várják a látogatókat 18.00 és éjfél között.

Tizedik alkalommal várja a Gömör-Kishonti Múzeum az „éjjeli” látogatókat, akik nemcsak az aktuális tárlatokkal ismerkedhetnek meg idegenvezetők segítségével (pénteken nyílik meg az első világháború borzalmaira emlékező kiállítás, ahogy betekinthetünk a múzeum fotóarchívumába, a rozsnyói céhek munkájába és Koós István Zárszámadás előtt címet viselő tárlatába), de vendégül látják Danka Bakšová keramikust és Eva Wilson jolsvai írónőt is. A gyerekeket irodalmi vetélkedő várja, de különböző édességeket is megkóstolhatnak, sőt még malacpecsenye is lapul a múzeum „világnapi tarsolyában”.

A múzeum, a galéria és a turisztikai központ is „éjszakázik”A múzeum, a galéria és a turisztikai központ is „éjszakázik”

Nem maradhat ki a világnapi rendezvények sorából a Városi Galéria sem, ahol ez alkalomból nyitják meg Milan Hnat egyéni tárlatát, aki személyesen vezeti végig a látogatót a kiállításán, Eva Talianová és Naďa Mihaľová alkotóműhelyében megélednek a holt festmények, s 3D-s arculatot kapnak, a Divosud Színkör Janko Jesenský egykori rimaszombati főispán Rafik asszony és azok a többiek című előadásából mutat be részleteket, ahogy bemutatkoznak a 45. Ifjúság énekel országos kórusverseny résztvevői is.  (Juhász Dósa János, Gömörlap)

S az idén először kapcsolódik a rendezvényekbe a Turisztikai Információs Központ is, akik a Városházára, egy éjféli polgármesteri teára invitálják az érdeklődőket, ahol még egy képzeletbeli esküvői szertartáson is részt vehetnek a bátrabbak.