Jedlik Ányos emlékünnepség Szímőn

Szímőn kétévente Jedlik Ányos emlékünnepséget szerveznek, amelyen Jedlik-díjakat adnak át. Ez évben május 9-én rendezik meg a neves eseményt.

A híres magyar feltaláló, természettudós és bencés szerzetes emlékét hűen ápolják szülőfalujában. A Szímői Jedlik Ányos Társaság 1999. szeptember 28-án alakult meg. Jogelődje az 1985-ben létrehozott Jedlik Ányos Honismereti Kör, majd az 1990-ben átalakult Jedlik Ányos Emlékbizottság volt.


2000-től minden második évben Jedlik-díjjal tüntetnek ki egy-egy szlovákiai magyar tudóst. A díj odaítélésének elbírálására öttagú kuratórium alakult, melynek tagjai a Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság, a Professzorok Klubja, a Mercurius Társaság, a Fórum Intézet és a Szímői Önkormányzat egy képviselője. Egykori díjazottak között szerepel Vadkerty Katalin, Agócs Zoltán, Bauer Ferenc, Koncsol László, Liszka József, Hulkó Gábor, Szőcs Ferenc, Végh László, Gyurgyík László, Kiss László, Lacza Tihamér, Bándy György, Frankovics Boldizsár…
Az emlékünnepség ökomenikus istentisztelettel kezdődik, amit Ďurčó Zoltán püspöki helynök celebrál a szímői Szent Márton templomban délután 14 órától. Helga Varga Bach énekművész koncertje után a vendégeket Bób János polgármester köszönti. Az ünnepi beszédet Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja országos elnökségi tagja mondja. A koszorúzást követően tudományos szimpóziumot rendeznek a Jedlik Házban, ahol Farkas Iván, az MKP országos alelnöke megnyitója után Varga Lajos a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagkeresztjének elnöke ad elő a Szikvízről, mint hungarikumról. Ezt követően Lacza Tihamér tudomány és művelődéstörténész előadását hallhatja a nagyérdemű. A nap ünnepi pontja a Jedlik-díjak átadása lesz.