A Syngenta Nemzetközi Fotópályázata

Syngenta Photography Award - Hossein Fatemi
Syngenta Photography Award – Hossein Fatemi

Újból meghirdette nemzetközi fotópályázatát a Syngenta, amelyre szeptember 15-ig várják professzionális és amatőr fotósok jelentkezését. Az összesen 65 ezer dollár összdíjazású pályázat ismét egy globális kihívás, a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságára hívja fel a figyelmet.

A Syngenta Photography Award célja, hogy kiváló fotókon keresztül kulcsfontosságú globális kihívásokra világítson rá, mondta Michael Mack, a cég vezérigazgatója. Az első nemzetközi pályázaton a Vidék – Város témakörben több mint 2500 fotós nevezett, a legjobb fotókból nyílt kiállítást több ezren tekintették meg.

Ebben az évben a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságánakbemutatására bíztatják a fotósokat. Az elmúlt 50 évben a világ természeti erőforrások iránti igénye megduplázódott. Ha továbbra is ilyen mértékben nő az igény, 2030-ra kicsi lesz a jelenlegi Földünk. A népesség gyarapodása és a gazdasági fejlődés a fogyasztás növekedésével járt, egyre több mezőgazdasági területre, élelmiszerre, vízre van szükség. A világ egyes részein ez súlyos problémákat eredményezett: szűkült a mezőgazdasági terület, az óceánokat túlhalászták, esőerdők tűntek el, folyók zsugorodtak és száradtak ki. Napjainkban egymilliárd ember éhezik és minden harmadik embert vízhiány sújt.

Ezzel szemben vannak olyan országok, ahol óriási túltermelés, pazarlás folyik. Az Egyesült Királyságban a növényi kultúrák harmada kárba vész, mert nem felel meg a keresleti szabványoknak. Indiában az összes gyümölcs és zöldség 40 százaléka tönkremegy a rossz tárolási és közlekedési rendszer miatt. Európa-szerte és az Egyesült Államokban a megvásárolt élelmiszer fele a kukában landol. Csak az Egyesült Államokban évente 100 millió tonna háztartási hulladék kerül a lerakókba. Jakartában a vezetékes ivóvíz 39 százaléka, Londonban a negyede egyszerűen elszivárog a rossz rendszerből.

Ebben a világban hogyan biztosítható a föld, az élelmiszer és a víz mindenki számára? Hogyan őrizhetjük meg a létfontosságú ökoszisztémákat és hogyan segíthetjük a biodiverzitást? Mit tehetünk az innovatív közösségek segítése, újrafelhasználás és újrahasznosítás terén?

A második Syngenta Photography Award ennek a képi megjelenítésére buzdítja a fotósokat, akiknek jelentkezését ebben az évben is két kategóriában várják. A Professzionális kategóriába 10 évnél nem régebben készült 5-10 fotóból álló tematikus sorozattal nevezhetnek, míg a Nyílt kategóriába a szervezők legfeljebb 3 egyedi képet várnak egy szerzőtől.

A fotópályázat részletes kiírása és a nevezés itt található, nevezési díj nincs. A képeket neves szakértőkből álló nemzetközi zsűri bírálja el. A két kategória első három helyezettje több ezer dolláros pénzjutalmat kap, a Professzionális kategória győztese ezen felül egy 25 ezer dolláros, saját ötleten alapuló fotóprojektet is megvalósíthat. A díjakat jövő márciusban egy kiállítás keretében adják át a győzteseknek.

A fotópályázat weboldala itt érhető el: http://www3.syngenta.com/global/photo2014/en/Pages/home.aspx

Fotó: Hossein Fatemi