A TÖRÖKÖK NYOMÁBAN

Három év elteltével ismét törökös tematikájú kiállítással várja látogatóit az érsekújvári Thain János Múzeum, amely ezúttal Érsekújvár török általi bevételének 350. évfordulója alkalmából emlékezik meg az akkor Európa-szerte nagy riadalmat keltett eseményről.
Az 1663–as bevételt követően Érsekújvár a török birodalom legtávolabbi bástyája lett Közép–Európában, az érsekújvári vilájet központjaként pedig az egyetlen település a mai Szlovákia területén, amely oszmán közigazgatási központként működött.
A huszonkét éves török jelenlét az akkori település arculatára és kultúrájára is rányomta bélyegét. Kiállításunk autentikus korabeli műtárgyak bemutatásával igyekszik elénk tárni azt a török világot, amely őseinknek kéretlenül is osztályrészül jutott.
A kiállítás megnyitójára 2013. október 17 –én, 16.00 órai kezdettel kerül sor az érsekújvári Thain János Múzeum M. R. Štefánik utca 58. szám alatti kiállítótermében. A Nyitrai Kerületi Önkormányzat és az érsekújvári Thain János Múzeum rendezésében létrejött kiállítás több hazai és magyarországi múzeummal együttműködve vállalkozott ezen izgalmas történelmi korszak hiteles bemutatására. A hazai múzeumok közül az érsekújvárin kívül a rimaszombati Gömör–Kishont Múzeum és a Trencséni Múzeum tárgyaiból láthat ízelítőt a látogató, Magyarországról pedig a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a tatai Kuny Domokos Múzeum, valamint a váci Tragor Ignác Múzeum törökkori tárgyai gazdagítják a kiállítást.
A múzeumokon kívül két tatai székhelyű társaság, a ZO–FI Rendezvényszervező Iroda és a Gölbasi Vitézei Egyesület közreműködésével igyekeztünk minél élethűebben megragadni a korszak hangulatát.
A kiállításon bemutatásra kerülő másfélszáz 17. századi műtárgy úgy a magyar, mint a török félanyagi kultúrájának, valamint szellemi tevékenységének hiteles bemutatását biztosítja, a hagyományőrző viselet-rekonstrukciók pedig a kiállítás korabeli metszetein és festményein is nyomon követhető öltözködési kultúrát teszik kézzelfoghatóbbá a látogató számára. A kiállításon mindennapi használati eszközök, kultikus tárgyak, korabeli bútorok, metszetek, festmények, nyomdatermékek, oklevelek és fegyverek láthatóak.
A kiállítás tablóin megelevenednek az 1663-64–es Habsburg–török háború – különösen az 1663–as év, valamint Érsekújvár bevételének meghatározó eseményei. S hogy a történelmet nemcsak a körülmények és a véletlenek írják, hanem legalább ilyen mértékben az emberi faktor függvénye, arról a múzeumpedagógiai programokon résztvevő tanulók és diákok győződhetnek meg leginkább, mert őket izgalmas történelmi kalandra várjuk, ahol közelebbről is megismerkedhetnek mindazokkal a történelmi személyiségekkel, akik ezt a számunkra nem mindennapos 17. századi történetet írták.
A kiállítás 2013. október 18–tól 2014. január 30–ig tekinthető meg a múzeum M.R. Štefánik utca 58. szám alatti kiállítótermében.
Mgr. Varga Zsuzsanna, a kiállítás szerzője és kurátora