Színes Szlovákia – Nemzetiségek napja Pozsonytól Ágcsernyőig

Pozsonytól Ágcsernyőig, összesen 20 szervezet vesz részt abban a nagyszabású rendezvénysorozatban, amelyre a Színes Szlovákia – Nemzetiségek napja alkalmából kerül sor október 19-én.
„Szlovákia etnikailag színes, több nemzetiségű ország, ezért úgy gondoltuk, a területén élő valamennyi nemzetiség, illetve kultúrájuk megérdemel egy napot az évben, amikor magukat és őket ünnepelhetik” – mondta Czuczor Nóra, a rendezvényt megálmodó és életre hívó Minorma – Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kulturális Intézete képviseletében.
Az október 19-én országszerte megvalósuló programok és a résztvevő szervezetek a Szlovákiában élő kisebbségek sokszínűségét, szellemi értékeit, sokrétű kulturális tevékenységét hivatottak tükrözni – tudtuk meg a főszervezőtől.
Ruszin táncház Pozsonyligetfalun, magyar filmvetítés Besztercebányán, fotókiállítás Dunaszerdahelyen, Tökfesztivál Érsekújvárott, színházi előadás Őrsújfalun, zenés teadélután Ágcsernyőn – a rendezvények kínálata rendkívül színes.
„Annak ellenére, hogy új kezdeményezésről van szó, örömmel tapasztaltuk, milyen nagy érdeklődést mutattak az általunk megszólított helyi szervezők. Szeretnénk, ha ezentúl minden évben egy nap – mégpedig október harmadik szombatja – országszerte a nemzetiségek kultúrájáról szólna” – fogalmazott Czuczor Nóra.
A Színes Szlovákia – Nemzetiségek napja valamennyi rendezvénye megtalálható a www.szinesszlovakia.sk címen.