VIII. Szikince Fesztivál Zalabán

Zalabán, augusztus 31-én. A Szikince Fesztivált 2006-ban indította útjára a Ghymes együttes, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás és az esztergomi Eurohíd Alapítvány. A kezdeményezők célja egy magas művészi értékeket és helyi hagyományokat bemutató rendezvény volt, egyfajta felvidéki Művészetek Völgye, amely zenei és színházi élményekben gazdag szórakozási lehetőséget kínál, s ahol a műfaji sokszínűségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Bár a szervezők köre változott, az alap koncepció nem: a cél az igényes szórakoztatás és értékteremtés, hogy a kulturális programon keresztül ismertessük meg a külvilággal az itt működő hagyományőrző egyesületek munkáját, a vidék turisztikai adottságait, a régió értékeit, és a fesztivál katalizátora legyen az elnéptelenedés veszélyével harcoló kistelepülések fejlődésének.

A fesztivállal szeretnénk segíteni a Szikince patak mentén megbújó 3 kis magyar falucskát is. Célunk ezen periférikus régió kulturális megújulásának segítése, valamint a rendezvény infrastrukturális fejlesztése is. A fesztivál hatásaként először Kisgyarmaton, aztán Zalabán, majd Garampáldon épült szabadtéri színpad, ahol nemcsak a Szikince fesztivál idején, hanem a tavasztól őszig terjedő szezonban többször is összegyűlnek a falubeliek különböző programokra. Számos új rendezvényük született, amelyek segítenek a helyi közösség megtartó erejének növelésében és az itt élők identitástudatának, a magyarsághoz való kötődésüknek erősítésében.

A fesztivált évről évre nagy várakozás előzi meg a falvakban, egyre többen kapcsolódnak be önkéntesként a szervezésbe, és a korábban gyengélkedő helyi hagyományőrző egyesületek is új erőre kaptak. Hasonlóképpen fedezték fel az itt élők az utóbbi rendezvényeknek köszönhetően sajátos gasztronómiai hagyományaikat, amelyeket ma már büszkén mutatnak be a látogatóknak. Közvetett célként megemlíthető tehát még a helyi folklór tevékenységek és a falusi turizmus ösztönzése a régióban.

Az idén a fesztivál színhelye ZALABA község, idöpontja: 2013. augusztus 31.

Program – Szikince Hagyományőrző Fesztivál

14.00 órától 
Fellép:
– a Garam Menti Néptáncegyüttes (Léva)
– a Lontói Palóc Néptáncegyüttes
– az Ipolypásztói Asszonykórus

– a Százdi Citeraegyüttes
– a csatai Rozmaring Éneklőcsoport
– a Veresegyházi Bokréta Tánccsoport
– valamint Herman Mónika és Herman Ákos mesemondók

16.00 órától Boka Gábor komédiás

17.00 órától Régimese zenekar Somorjáról: egy 13 művészből álló produkció;…a népzenétől a világzenéig, a népmesétől a jazzig – a közös zenélés örömével…

20.00 órától Ladánybene 27

(Forrás: Telek Lajos, Érsekújvár és Vidéke)