Jövő héttől bérletvásár a Komáromi Jókai Színházban

Jövő héten, azaz 2013. augusztus 5-én, hétfőn, kezdődik a bérletvásár a Komáromi Jókai Színházban. A 2013-14-es színházi évadban a színház, felnőtt nézőinek, öt saját produkciót és négy vendégjátékot kínál. A tavalyi, ünnepi évad közelségére való tekintettel, a színház vezetőségének döntése értelmében a bérletek ára az idei, 61. évadban is változatlan marad.
A teátrum első idei bemutatója Harold Pinter Árulás című színműve lesz, amit Valló Péter m.v. állít színpadra, a stúdió bérlet első darabjaként. Három ember, öt élet. Mindenki elárul mindenkit, de leginkább önmagát. Belemenni egy ártatlannak tűnő apró, kis játékba, de mi lesz a vége? Nem is olyan könnyű kijönni belőle… S ha egyáltalán sikerül, mi marad? A darab egy szerelmi háromszög hét éves történetét meséli el, időben visszafelé. Pinter látszólag sematikus nyelvezetű írásából három, beláthatatlanul kibogozhatatlan és szétválaszthatatlan élet kusza ösvényei bontakoznak ki.
Ezt követi Martos Ferenc-Huszka Jenő Lili bárónő című operettje Méhes László rendezésében. Malomszegi bárónak pénze van, Illésházy Lászlónak eladó birtoka és színműírói tehetsége. De László vajon elég jól játssza majd az inas szerepét, hogy beleszeressen a báró lánya, Lili? “Érdekel a szituáció” – mondja végül a nincstelen gróf, amikor komornyik-ruhába bújva vállalja, hogy szolgálatba áll a gazdag bárónál és leányánál. A gróf, aki komornyikot alakít, egyébként sikeres színpadi szerző; a lány, aki szerelmes lesz a komornyikba, színésznői álmokat dédelget. A színésznő, aki a szomszéd birtokon nyaral, meg akarja szerezni a színpadi szerzőt; a lány a komornyikot; a lány apja pedig a grófot. A Lili bárónő “szituációjában” mindenki akar valakit – mindenki mást és mégis ugyanazt.
A vége persze happy and a javából, s közben felhangzik a „Tündérkirálynő légy a párom” című Huszka sláger…
A sorban Bereményi Géza Az arany ára című piaci játéka következik, Bagó Bertalan m.v. rendezésében. A darab Bereményi Géza Eldorádó című filmjének színpadi adaptációja. A történet tulajdonképpen ugyanaz, de mégis más, mert a történelmi daráló kicsit másfele sodorja a kisembereket…A főszereplő, Monori a Teleki téri piac mindenki által ismert, nagynevű kereskedője. Sanyi bácsi, ahogy mindenki szólítja, a budapesti Józsefvárosban olyan, mint egy igazi falusi családfő. Mindenkit ismer, mindenkiről tud mindent, s egyengeti a családja sorsát, persze mindezt a saját szájíze és értékrendje szerint. S közben Monori egész életében Istennel harcol, azt hiszi, Istent is megveheti kilóra. Hiszen így ragadja ki a halál torkából diftériás unokáját is. A háború után, hogy bebiztosítsa magát, aranyat vásárol. Csakhogy hiba csúszik a számításba, mert az arany ára már nem a régi. Az idő múlásával egyre rosszabbul megy az üzlet, Monori kénytelen bezárni a boltot, s elrejteni aranyát, amit az egyetlen értékálló ingóságnak tart a romlott világban. Egy nap mégis úgy dönt, hogy visszaveszi kezébe a sorsát: csinál egy utolsó nagy üzletet…
Ezután William Shakespeare A velencei kalmár című színművének örülhet a közönség. Az előadást Harsányi Zsolt m.v. viszi színre. A velencei kalmárt Shakespeare 1596-ban, legtermékenyebb darabírói korszakában, a nagy vígjátékok és nagy tragédiák korszakában írta. A darab a virágzó tengeri kereskedelem központjában, a nyitott, nyüzsgő, karneválos Velencében és Belmont zárt mesevilágában játszódik. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól, a velencei kalmártól egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét. Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot. Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testéből. Eközben Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérők hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának, az elnyerné a kezét és vagyonát. Bassanio érkezése azonban új fejezetet nyit az ő életében is, a férfi sármja magával ragadja, és reménykedni kezd, hogy végre valahára mégiscsak boldog lehet. A próbatétel sikerül, Bassanio jól választ, de közben Shylock a velencei dózse elé viszi a vesztes Antoniót, s követeli a neki járó egy font húst…
Végül, a felnőtt nézőknek készülő repertoár utolsó saját produkciójaként, Barabás Pál – Frenkó Zsolt – Fényes Szabolcs Egy szoknya, egy nadrág című zenés játéka kerül bemutatásra. Rendező: Méhes László. Sóvári Péter, színész szerelmes Pintér Ibolya művésznőbe. Ibolyának Borsay, az elszegényedett gróf is csapja a szelet, akit csak a kilátásban lévő gazdag spanyol örökösnővel kötendő házassága menthet meg a teljes csődtől. Sóvári féltékeny vetélytársára, és színészi tehetségét is bizonyítani akarja előtte, ezért spanyol örökösnőnek öltözve jelenik meg a pesti szállodában és mulatságos jelenetek során leckézteti meg a grófot, aki lelkes udvarlásba kezd. Közben azonban megérkezik a valódi spanyol özvegy…
Egy vendégjáték is szerepel a felnőtt bérlet előadásai között. John Steinbeck Egerek és emberek című színművét a Soproni Petőfi Színház társulata adja elő Pataki András rendezésében. A történet két idénymunkás különös, összetett és tragikus kapcsolatáról szól. Az emberi kapcsolatok kiüresedését, a társadalmi szintű elmagányosodást a szerző szimbólumteremtő képessége emeli katartikus magaslatokra. Életünk problémái, kérdései mit sem változtak, s kívülről nézve nevetve-sírva egy kicsit talán mi is másként látjuk a világot, a barátságot, a szeretetet, mások elfogadását.
A Komáromi Jókai Színház természetesen az elkövetkező színházi szezonban is gondolt a legkisebbekre. Václav Čvrtek- Kárpáti Péter Rumcájsz, a rabló, valamint Móka Miki és barátai szórakoztatják majd a gyerekeket.
Újra indul a Vasmacska Stúdió bérlet, a stúdiószínházi műfaj kedvelőinek. Ennek keretében a már fentebb említett Harold Pinter Árulás című színművén kívül még további három vendégelőadást láthatnak az érdeklődők: Mark St. Germain Az utolsó óra című művét a Rózsavölgyi Szalon előadásában, Jordán Tamás és Alföldi Róbert szereplésével, Márie Jones Kövek a zsebben című előadást a budapesti Thália Színház bemutatásában, Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter szereplésével, és végül Yasmina Reza Művészet című produkciót a kassai Thália Színház előadásában.
Bérleteket tehát 2013. augusztus 5-től ismét a tavalyi árakon hétköznap 09.00 és 12.00 illetve 13.00 és 15.00 óra között válthatnak a jegypénztárban, telefonszám: 035/3811 257, e-mail:tiket@jokai.sk. Információk a szervezési osztályon a 035/7908 150-es telefonszámon igényelhetők, e-mail: szervezes@jokai.sk.
A Komáromi Jókai Színház a 61. színházi szezonban is szeretettel vár mindenkit!