Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet rendez az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem július 9–14. között harmadik alkalommal – a 15 éves sikeres múlttal rendelkező budapesti nyári egyetem folytatásaként – rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemisták számára az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem programot. A szervezők Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú diákjait várják a legnagyobb és legrégebbi magyarországi egyetem kifejezetten nekik szervezett kurzusaira.
A nyári egyetem célja, hogy a hallgatók anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén – ezzel is erősítve nyelvi integritásukat. A szakmai képzésen túl széles körű kulturális programok szervezésével biztosítjuk, hogy megismerhessék a város nevezetességeit, valamint bepillantást nyerhessenek a pezsgő budapesti diákéletbe.
A nyári egyetem, melynek a mottója Egységben a tudomány a következő négy témában indul:
•Jogtudományi szekció: Emberi jogok
•Természettudományi szekció: Varietas Delectat!
• Humántudományi szekció: Szaknyelvek, szakmák nyelve
• Informatikai szekció: Webtechnológia

ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma
A programsorozat első napján a határon túli egyetemek vezetői, valamint az ELTE vezetése megbeszélést folytat az érintett kormányzati szervek képviselőivel a közös magyar nyelvű felsőoktatási térség kialakításában való részvételről (a kormányzat támogatása a regionális magyar nyelvű képzés fejlesztésében),új mobilitási csatornákról, közös képzésekről, közös akkreditációról, publikációról, pályázási lehetőségekről.
A megnyitó időpontja: 2012. július 9., 9:00.
Helyszíne: ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. I. em.)

A megnyitó ünnepségen beszédet mond:
Mezey Barna, az ELTE rektora
Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes
Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere
Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár

Felvidék.ma