Ottlik Emléknapok 2013 – az író születésének 101. évfordulójára

ottlik-emleknapol-polo copy

2013. május 9-11.

„Ottlik az életben, életünkben úgy működik, mint egy gyógyszer. Ha valaki elkezdi olvasni, már néhány fejezet után jobban lesz. Egyrészt elmond sok csodálatos dolgot az életünkről, de egyben azt is, hogy ezeket a csodákat megélni nem mindig könnyű. De lehetséges. Másrészt tartást ad.”

A Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat és a Kortárs Online szervezésében 2013. május 9. és 11. között emlékezünk meg a XX. századi próza egyik legkiemelkedőbb alakjáról – Ottlik Gézáról – rendhagyó módon az író 101. születésnapja alkalmából.  A hagyományteremtőnek szánt  Ottlik Emléknapok a szakmai és a szélesebb közönséget, így középiskolásokat, filmeseket és a dzsessz kedvelőit egyaránt megszólító programjainak három különböző helyszín ad majd otthont a három nap alatt.

A Kortárs folyóirat és a Kortárs Online idén rendhagyó módon a XX. századi magyar próza egyik legkiválóbb alakja születésnapjának 101. évfordulóját is megünnepli,  hagyományteremtő szándékkal: az Ottlik Emléknapokon minden évben pályázatokkal, versenykiírásokkal, az írói életművet újszerűen megközelítő programokkal emlékezünk meg az íróról, akinek hatása a mai napig élő a kortárs magyar művészetben.

 Az idei programsorozatot az író születésnapján, május 9-én emlékmű-koszorúzással és Kelecsényi László emlékbeszédével nyitjuk meg, majd ezen a napon beszégetésekkel összekötött szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel folytatjuk (többek között Ács Margit, Cseke Ákos, Horkay Hörcher Ferenc, Kelecsényi László, Margócsy István részvételével) a Hadik Kávéházban. A szakmai program pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), szombaton a 11. kerületi Kulturális Intézetben (KULTI) folytatódik, miközben a két, ez alkalomból kiírt Ottlik-verseny eredményeit is megismerheti a nagyérdemű.

A középiskolásokat kreatív, újszerű feladatok elvégzésére ösztönönző, a virtualitást és irodalmat játékosan összekapcsoló Ottlik-versenykiírás a jelen állás szerint meghozta a várt eredményt, hiszen közel 23 közpiskolás csapat maradt versenyben a harmadik fordulóba való bejutásért. A döntő és az értékes nyereménycsomagok átadása május 10-én, Reményi József Tamás szerkesztő-kritikus vezetésével zajlik a PIM-ben. Ezt követően Zalán Vince, Balázs Béla-díjas esztéta felvezetésében az Emléknapokra kiírt, nyílt rövidfilmes pályázat győztes versenyfilmjeit tekintheti meg a közönség. Ezek közül a zsűri által legjobbnak ítélt film alkotóit az utóbbi idők filmpályázatainak egyik legmagasabb pénzbeli elismerésével díjazzuk.

Május 11-én a szakmai programok mellett zenés összeállítással zárulnak az Emléknapok. A KULTI-ban megtartott koncerten Ottlik műveit, személyét olyan elismert művészek idézik fel, mint Katona László, a Krétakör Színház társulatának volt tagja, vagy Halper László világhírű gitárművész, a Band of Gypsys Reincarnation formáció alapítója. A műsorban többek között az Ottlik-kisprózában szereplő szerzemények hangzanak el, köztük a La Cumparsia című tangó, a Valencia és a Yes Sir, that’s my baby; persze kortárs átiratban, a dzsessz hagyományain átszűrve, úgyhogy e formájukban még Ottlikot is meglepnék, mely újraértelmezés méltó és meghökkentő lezárást ad a programoknak.

A programsorozattal kapcsolatos információk a www.kortarsonline.hu oldalon érhetők el, ahová a versenyek részfeladatai, a programsorozattal kapcsolatos interjúk, háttéranyagok, kiegészítő információk is folyamatosan felkerülnek. A programok ingyenesek és nyilvánosak minden érdeklődőt számára.