Hol porladnak csontjai? – a PC májusi programjai

2013. május 21. kedd  18.00

Hol porladnak csontjai? Dr. Pávai Vajna Gábor (1850-1913) pozsonyi főorvos emlékezete címen tart előadást Dr. Kiss László orvos, író, orvostörténész. A pozsonyi Állami Kórház belgyógyászaként a tüdővész elleni küzdelem egyik magyarországi (szlovákiai) úttörője volt. A kecske utcai temetőbe temették, de sajnos sírkő, síremlék nem jelzi a helyet. Ha a PC tagjai között vannak, akik pontosabb tájékoztatást tudnak adni róla, hogy hol van az egykori híres orvos sírhelye, köszönettel fogadnánk a tájékoztatást.              

Műsorfelelős: Hritz Júlia, Háznagy: Krajči Klára

2013. május 23. csütörtök 18.00

Vendégünk Fehér Margit képzőművész, a “Zománcok” kiállítás alkotója. A vele való beszélgetéssel ér véget a mostanáig tartó értékes és szemet gyönyörködtető kiállítás.

 Műsorfelelős: Bánovszky Miklós, Háznagy: Mlynárik Eszter

2013. május 25. szombat 16.00

Szokásos évi Közgyűlésünket tartjuk.

2013. május 28. kedd 18.00

Pártpolitika a két világháború közötti Csehszlovákiában. Vendégelőadó Jobbágy István történész. Bemutatja a két világháború közötti Csehszlovákia pártstruktúráját és választási rendszerét. A tankönyvekből és a  sajtóból számunkra összerakott képet erősen átszínezik az olyan tények, mint például, hogy 1926 és 1938 között a csehszlovák kormányok a csehországi szudétanémet pártok segíségével stabilizálták hatalmukat. Ezzel szemben a jelentős szavazóbázissal rendelkezo Szlovák Néppárt a korszak nagy részében ellenzékben politizált. Érdemes köruljárni azt a kérdést is, hogy arányaiban miért volt olyan sok magyar szavazója a kommunista pártnak.

Műsorfelelős: Frideczky János, Háznagy: Krajči Klára

2013. május 30. csütörtök 16.00

Műsormentes délután, szórakozásra alkalmas.

Háznagy: Fülöp Magda

2013. június 4. kedd 18.00

A magyar történelem legérdekesebb asszonyait mutatja be Ozogány Ernő tudománytörténész, szakíró. Beszélgetőpartnere Lacza Tihamér újságíró.

Műsorfelelős: Pán Rozália, Háznagy: Krajči Klára

2013. június 6. csütörtök 17.00

Daloljunk együtt!” Állandó vendégünk Matus János zongoraművész, aki nélkül már szinte elképzelhetetlen lenne egy havi műsorunk. Játékát újabban színesíti egy rövid előadás, megemlékezés közismert zeneszerzőkről. Most Szenes Iván dalszövegíróról, zeneszerzőről hallhatunk, műsorfelelős: Altdorffer Berta és Janda Magda, háznagy: Ordódy Éva