Átadták a Talamon Alfonz-, a Simkó Tibor- és a Forbáth Imre-díjat

Május 10-én három díj került kiosztásra a hagyományos, nyolcadik alkalommal megrendezett Talamon Alfonz emléknapon.

A szerző felvétele
Tőzsér Árpád, Z. Németh Zoltán és Szászi Zoltán Talamon Alfonz szobránál. Fotó: Nagy Erika

A  névadóról elkeresztelt díj mellett kiosztották a Simkó Tibor- és a Forbáth Imre-díjat is. Az előbbit Z. Németh István, az utóbbit a péterfalai születésű Tőzsér Árpád kapta.

A Talamon Alfonz-díjat Grendel Lajos, Kovács Magda, Duba Gyula, N. Tóth Anikó, Hunčík Péter, Szalay Zoltán és György Norbert után Szászi Zoltánnak ítélte oda a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya, méghozzá a Zimankó és a Város szíve, tavaly karácsonyra a Madách-Posonium gondozásában megjelent lírai hangvételű regényéért. A díjazottat a losonci Ardamica Zorán irodalomtörténész méltatta.

Tőzsér Árpád az allúziókban gazdag, bölcselet-versnyelv könyveként képződött Fél nóta című kötetéért részesült az elismerésben, amelyet a Kalligram Kiadó jelentetett meg. Őt Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész méltatta.

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya Grendel Lajos, Kovács Magda, Duba Gyula, N. Tóth Anikó, Hunčík Péter, Szalay Zoltán és György Norbert után Szászi Zoltánnak ítélte oda a prózaírónak járó kitüntetést, a Zimankó és a Város szíve című kötetéért.

Forbáth Imre-díjat az allúziókban gazdag,  bölcselet-versnyelv könyveként képződött Fél nóta című kötet szerzője, Tőzsér Árpád kapta.

A februárban alapított Simkó Tibor-díj első ízben került kiosztásra, a gyermekirodalom terén végzett kimagasló alkotói tevékenységért. A Zengőrét meséi szerzője, az első Simkó-díjas Z. Németh István úgy érzi, hogy ezzel a díjjal kárpótolva lett a hazai magyar gyermekirodalom, és annak képviselői.

A díjátadást követően Szászi Zoltánt Ardamica Zorán, Tőzsér Árpádot Csehy Zoltán, Z. Németh Istvánt pedig Balázs F. Attila méltatta és köszöntötte.