Műfordító pályázati felhívás a 2013/2014-es tanévre

A Balassi Intézet tízhónapos, ösztöndíjas műfordítói képzést indít nem magyar anyanyelvű fiatal fordítók, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként.

A képzés célja

A műfordító képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzését a Balassi Intézet magyar és angol nyelven kiállított tanúsítvánnyal igazolja.

Pályázók köre

Magánszemélyek. Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező, vagy a 2012/2013-as tanévben diplomát szerző külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.

A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek.

A pályázat részletei

A képzés során a hallgatók szemináriumi munka keretében megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) rendszeresen segíti. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.

A képzés 2013 szeptemberétől 2014 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 20–24 óra. A képzés részletes ismertetése az intézet honlapján található: www.balassi-intezet.hu

A hallgatói keretszám: 8 fő.

A Balassi Intézet az ösztöndíjas hallgatók számára a képzés időtartamára az alábbiakat biztosítja:

  • 38.000 HUF/hónap ösztöndíj
  • ingyenes tananyag
  • térítésmentes kollégiumi férőhely

A hallgatónak vállalnia kell:

  • az étkezés és a közlekedés költségét (Ezt az ösztöndíj körülbelül egyharmad részben fedezi.)
  • a kaució befizetését (pontos összege 2013 augusztusában lesz meghatározva)
  • nem európai uniós állampolgár esetén: az egészségbiztosítás költsége (összesen 54.000 HUF), amelyhez a Balassi Intézet 30.000 Ft hozzájárulást nyújt

Amennyiben a pályázó nem nyeri el az ösztöndíjat, lehetősége van a programot önköltséges formában is igénybe venni. Ebben az esetben a térítési díjak a következők

  • Oktatás, tananyagok: 850.000 HUF
  • Kollégiumi szállás: 270.000 HUF (2 ágyas szoba, 10 hónapra), 190.000 HUF (3 ágyas szoba, 10 hónapra)

Figyelem! A PályázatMenedzser.hu csak a pályázat legfontosabb elemeit publikálja. A teljes kiíráshoz látogassa meg a kiíró honlapját.

A jelentkezés benyújtása

Jelentkezni 2013. április 15-ig postai úton lehet. (A postai beérkezés számít!) Az összeállított pályázati anyagot az alábbi címre kérjük elküldeni: Balassi Intézet / Hungarológia Tagozat, 1519 Budapest, Pf. 385. A borítékra kérjük ráírni: „MŰFORDÍTÁS”

A pályázónak 2013. április 8-ig regisztrálnia kell magát a Balassi Intézet ügyfélkapu rendszerében sao.bbi.hu/login/registration weboldalon.

További információ

További tájékoztatás a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatán (1016 Budapest, Somlói út 51. 201. szoba) kapható.