Másképp működik a különböző politikai nézeteket vallók agya?

Politológusok és neurológusok bebizonyították, hogy különböző agyterületeiket használják a liberálisok és a konzervatívok kockázatos döntések meghozatalakor. Az agyműködés vizsgálata alapján megjósolható volt, hogy az illető republikánus vagy demokrata volt-e.

Dr. Darren Schreiber, egy viszonylag új tudományterületen, a politika- és az idegtudomány határterületén dolgozik. Kollégáival azt vizsgálták, hogyan különbözik a liberális és a konzervatív beállítódású emberek agya. Eredményeiket a PLOS ONE online folyóiratban közölték – számolt be a Science Daily tudományos hírportál.

A mostani kísérletet megelőző kutatásban a résztvevők agyi tevékenységét vizsgálták, miközben azok szerencsejátékot játszottak. Ezután pedig nyilvános adatbázisokból kikeresték, hogy a kísérlet résztvevői melyik politikai párt regisztrált tagjai. Az előző kísérlet résztvevői közül 82 embert választottak ki, és az ő eredményeiket elemezték újra. Kiderült, hogy a republikánusok és a demokraták nem különböznek abban, hogy mennyire kockázatvállalók. Abban azonban nagy különbség mutatkozott a különböző politikai nézeteket vallók között, hogy mely agyterületeik voltak aktívak a szerencsejátékozás közben.

A demokraták agyában szignifikánsan nagyobb aktivitást mértek a bal agyfélteke bizonyos területein, amelyek a szociális felelősségvállalással és az öntudattal kapcsolatosak. A republikánusok esetében viszont a jobb oldali amigdala mutatott sokkal nagyobb aktivitást; ez a terület a testnek a „harcolj vagy menekülj”-rendszerével áll kapcsolatban. Ezek az eredmények azt is jelentik, hogy a liberálisan, illetve a konzervatívan gondolkodók különböző kognitív folyamatokat működtetnek akkor, amikor a kockázatról gondolkodnak.

Az amigdala

Az amigdala
(Forrás: Wikimedia Commons / Amber Rieder, Jenna Traynor, Geoffrey B Hall / CC0 1.0)

Ha csak ennek a két területnek az aktivitását nézzük, meg tudjuk 82,9 százalékos pontossággal jósolni, hogy az illető demokrata vagy republikánus. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a politikatudományban régóta használatos modell, amely a szülők politikai elköteleződéséből jósolja a gyerek beállítódását, csupán 69,5 százalékos pontossággal ad jó eredményt. Egy másik modell, amely a különböző politikai beállítódású emberek agyszerkezetének vizsgálatán alapul, 71,6 százalékos pontossággal képes jósolni. Az új módszer a genetikai alapú modelleknél is jobban teljesít.

Ezek a vizsgálatok új utat nyithatnak a választói viselkedés vizsgálatában, ami végső soron elvezethet addig, hogy megértsük, hogy melyek az igazi, alapvető különbségek a különböző politikai nézetű emberek gondolkodásában.

Forrás

Red Brain, Blue Brain: Evaluative Processes Differ in Democrats and Republicans

Red Brain, Blue Brain: Republicans and Democrats Process Risk Differently, Research Finds

 

(nyest.hu)