Magyar filmek Pozsonyban a FEBIOFEST 2013 Nemzetközi Filmfesztiválon

Ismét érkeznek magyar filmek a pozsonyi Febiofestre. A gazdag kínálatnak köszönhetően lehet válogatni az utóbbi évek terméseiből: kortárs nagy- és kisjátékfilm, dokumentarista, művész és populáris film is terítékre kerül. A visegrádi rövidfilmek kategóriában öt magyar alkotás tekinthető meg; az európai fesztiválok visszhangja kategóriában a Pozsonyi Magyar Intézet közreműködésével kerül bemutatásra Szabó Istvántól Az ajtó és Sipos József rendezésében a Kaland című Márai-adaptáció. Külön szekciót kap Fliegauf Benedek eddigi életműve, a Rengetegtől a Csak a szélig.

Kísérőprogramként kínáljuk moziplakát-kiállításunkat: Hogyan rajzolták meg a világhírű filmek plakátjait Magyarországon 30-40-50 évvel ezelőtt? A hagyományosnak mondható Visegrádi Szalon is a filmek köré épül, a közép-európai produkciós együttműködések témakörét járja körül.

MAGYAR VERSENYFILMEK A “VISEGRÁDI ORSZÁGOK RÖVIDFILMJEI” SZEKCIÓBAN

180/100 (2012, 25 perc)
Rendezők: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint
Szereplők: Kovács Lehel, Molnár Gusztáv
A cím a főszereplő srác vérnyomásproblémáira utal, amelyek csak fokozódnak a nap folyamán, mikor lassan rádöbben, hogy a csaja (Téby Zita) tényleg dobni akarja őt.

AZ IDŐ BETELT (2012, 30 perc)
Rendező: Novák Emil
Szereplő: Törőcsik Mari
Alaine, az írónő, álmában szembenéz a halállal: férjének halálával, és azzal, mi jön el az ő életében az öregséggel. Diktafonba mondja naplóját, ahol életén, napi gondjain és saját jövőjén elmélkedik. Felkészül az öregségre és összegzi életét, felidézi azokat a borzalmakat, amiken a II. világháborúban, mint fiatal nő keresztülment, és amik után már nem tudott teljes életet élni.

MELDRUM HOUSE (2012, 15 perc) fekete-fehér film
Rendező: Árpa AttilaSzereplő: Árpa Attila
„Elmentünk a híres Meldrum House-ba, a házba, ahol a Csengetett, Mylord? sorozatot is forgatták. A legenda szerint szellemjárta a hely. Azonnal megihletett a kastély, az operatőrömmel úgy döntöttünk, hogy muszáj filmet készítenünk.” A skóciai forgatás eredménye negyed óra krimi, Hitchcock és Agata Christie nyomdokain.

A SZEM TÖRTÉNETE (2012, 12 perc) magyar–norvég film
Koprodukciós ország: NorvégiaRendező: Harmi Gábor
Szereplő: Thea Cecilei Hohnsteh, Erik Van Hoegee
Ez a történet egy kislány és egy halász bizarr kapcsolatáról szól, akik valójában soha nem találkoznak.

ÁLMODÓ (2012, 6 perc) fekete-fehér film
Rendező: Hartung Attila
Szereplők: Farkas André, Somody Kálmán
Ádám olvasna, de nem elég, hogy szülei veszekedése kizökkenti, még saját képzelete is megzavarja azzal, hogy egy titokzatos öregúr jelenik meg előtte.

MAGYAR FILMEK AZ „EURÓPAI FESZTIVÁLOK VISSZHANGJA“ SZEKCIÓBAN

AZ AJTÓ (2012, 98 perc) magyar-német filmdráma Szabó Magda regénye alapján
Rendező: Szabó István
Szereplők: Martina Gedeck (Magda), Helen Mirren, Eperjes Károly, Börcsök enikő, Szirtes Ági, Andorai Péter, Marozsán Erika, Jiří Menzel, Tóth Ildikó
A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története. Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet, a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegsé máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.

KALAND (2011, 84 perc) filmdráma Márai Sándor regénye alapján
Rendező: Sipos József
Szereplők: eperjes Károly, törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Moór Marianna, Szilágyi Tibor, Tordai Teri, Kautsky Armand, Pogány Judit, Martinovits Dorina
Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik a legnevesebb klinika vezetőjévé. A professzor nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája, fogadott fia, Zoltán doktor szökésre készül Annával. Az ígéretes kaland azonban váratlan fordulatot vesz. A professzor súlyos alkut köt Zoltánnal, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja.

MAGYAR BAJUSZ (2012, 39 perc) magyar-német dokumentumfilm
Rendező: Lakos Nóra
A Bajusz Európa Bajnokságon külön kategória a hosszú és sűrű „magyar bajusz“, melyet évek óta a németek nyernek. A film a magyar és a német csapat bajnoki felkészülését mutatja be. Bajusz-bajnokságra készülés házipálinkával, sytlisttal, waxolással. Mit lehet enni és inni a bajusz alatt – és milyen csókolózni? Megszólalnak a feleségek is. A filmet a témához illő árnyjátékok és animációk színesítik.

FÓKUSZBAN FLIEGAUF BENEDEK

RENGETEG (2003, 90 perc) fimdráma
Rendező: Fliegauf Benedek
Szereplők: Braun Rita, Csonka Barbara, Lipcsei Edit, Mészáros Katalin, Sós Ilka, Thurzó Barbara, Vörös Katalin, Kenyeres Bálint, Szoljer Fanni
Budapest és lakosai a XXI. század elején. Fiatal magyarok életéből kiragadott képek a nagy metropolisz árnyékában. A film két, bevásárlóközpontba igyekvő emberrel kezdődik, majd betekintést nyerhetünk egy nő életébe, amint egy férfival veszekszik, megismerhetünk egy fiatal lányt, aki azon kapja magát, hogy szadista nagymamájára kezd hasonlítani, majd tanúi lehetünk egy öreg autó vásárlása közben folytatott párbeszéd meglepő eredményének. Mindennapos események rengetege. Fliegauf amatőr színészek segítségével, napjaink szlengjét alkalmazva, a komédia és a dráma közti ingadozással igyekszik visszaadni a főváros arcát.

DEALER (2004, 160 perc) magyar–angol–német filmdráma
Rendező: Fliegauf Benedek
Szereplők: Keresztes Felícián, Balogh Edina, Szigeti Anikó, Szakács Lajos, Vitanovics Dusan, Thurzó Barbara, Bicskei Elíz
A film főszereplője egy volt narkós, jelenleg drogdealer. Miközben másoknak adja pénzért a pusztulást és a halált, őt valami mindenek felett álló érzelemmentesség jellemzi. Totális cinizmusának köszönhetően nem kell felmentenie magát a felelősség alól, mivel ez föl sem merül benne. A film egy napját, mégpedig élete egy különleges napját mutatja be, amikor antihősünk sok apró részletet összerakva kezdi megérteni a körülötte zajló világot, és lassan újra képes érzelemmel kötődni az emberekhez.

TEJÚT (2007, 87 perc) játékfilm
Rendező: Fliegauf Benedek
„A Tejút egy sajátos természetfilm, amiben nem zsiráfokat, pingvineket látunk, hanem embereket. Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a urcsa és titokzatos lények – azaz mi emberek. (…) Ez a film bizonyos szempontból sokkal kevesebbet ad a nézőnek, mint a hagyományos filmek, más szempontból viszont sokkal többet. A filmet nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben.”

WOMB (2010, 107 perc) német–magyar–francia film
Rendező: Fliegauf Benedek
Szereplők: Eva Green, Matt Smith, Peter Wight, Lesley Manville, Lénárt István, Natalia Tena, Wummi Mosaku

Rebecca és Thomas gyerekkorukban találtak egymásra egy szigeten. A gyerekkori szerelem a felnőttek között is folytatódik; Thomas azonban életét veszti egy autóbalesetben. Rebecca képtelen túltenni magát szerelme elvesztésén. Elhatározza, hogy megszüli szerelme klónját.

CSAK A SZÉL (2012, 86 perc) magyar-német-francia filmdráma
Rendező: Fliegauf Benedek
A film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született amatőr színészekkel. „Nem az a jellemző Magyarországon,hogy embereket csak úgy lelőnek. … Nem szeretnék bekapcsolódni a politikai játszmákba. Ez a film művészi reflexió a történtekről, nem pedig politikai állásfoglalás.” Az alkotás 2012-ben megnyerte a berlini Ezüst Medvét.

Továbbá figyelmükbe ajánljuk az alábbi magyar és szlovák gimnáziumokban forgatott dokumentumfilmet
TÖRTÉNELEMÓRA (2013, 57 perc)
Rendező: Dušan Trančík
Az 1920-as trianoni békeszerződés kétféle elbeszélését kapjuk. Míg a magyar egy siralomének, a szlovák egy örömóda. Mindkét oszág az EU tagja, mindkét országban vannak kétnyelvű gimnáziumok, a diákok pedig többnyire folyékonyan beszélnek angolul. A történelem számukra másodlagos, jólétben, bőségben szeretnének élni, amit a két ország közül sajnos az egyik sem képes biztosítani nekik.

MOZIPLAKÁT KIÁLLÍTÁS
március 19.  16.30, Pozsonyi Magyar Intézet, Palisády 54
A világ legismertebb filmjeinek magyar tervezésű moziplakátjai a kor vezető művészeinek tervezésében a 60-as, 70-es, 80-as évekből, amelyek ritkaságuk okán jelentős művészi értéket képviselnek. Hogyan látták a magyar grafikusok a világ vezető filmjeit a vasfüggönyön túlról? A kiállítást Aponyi Magda (MaNDA, Budapest) állította össze. Megnyitja Peter dubecký, a Szlovák Filmintézet igazgatója.
Megtekinthető 2013. május 10-ig.